Českým vědcům se podařil průlom. Novou metodou odhalí dříve rakovinu či záněty

Průlom v medicíně se povedl týmu českých vědců. Výzkumníci z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd společně s německými kolegy vytvořili program, který dokáže v lidském těle včas identifikovat nebezpečné nemoci.

Program jménem SIMSEF zjednodušuje zjišťování přítomnosti různých chemických látek ve tkáních. Až doposud to šlo pouze velmi složitě. "Vědci mohli zjistit, jaký je chemický vzorec sledované molekuly, ale nebylo snadné látku molekuly identifikovat. Vzorek může obsahovat velké množství lipidů, které se mezi sebou často značně liší," řekl podle Akademie věd ČR výzkumník Robin Schmid.

[chooze:article;value:531819]

Nový software však umožňuje vědcům pozorovat přímo samotnou molekulu a zjistit její chemické složení. Díky tomu je celý proces o poznání jednodušší. Program dokonce dokáže porovnat výsledky z různých částí těla i jednotlivých orgánů. Lékaři díky tomu mohou tak srovnat stav například rozdílných částí mozku.

Zásadní pomoc by měl program českých a německých vědců představovat zejména pro včasné diagnózy pacientů. Díky softwaru by mohli snáze odhalit chorobné změny ve tkáních, které předcházejí například tvorbě nádorů nebo zánětů. Lékaři by tak měli více času se s odhalenou nemocí včas vypořádat.

Vizita: Balónek v žaludku nebo sešití. Lékař představil nové metody v boji s obezitou (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.