Státní smutek v Česku: Adventní trhy ztichnou, ruší se kulturní i sportovní akce

"Vláda se rozhodla, že na den 23. prosince vyhlásí státní smutek. Současně vyzýváme všechny občany České republiky, aby v den státního smutku ve 12 hodin uctili památku obětí minutou ticha," řekl ve čtvrtek pozdě večer po mimořádném zasedání kabinetu premiér Petr Fiala.

Atmosféra v zemi se tento den zklidní. Ve městech a obcích by se měly rozeznít zvony. "Požádali jsme hejtmany a orgány státní správy, aby se ve 12 hodin rozezněly zvony po celém území České republiky," sdělil Fiala.

Před rektorátem Univerzity Karlovy vzniklo pietní místo. Lidé tam nosí květiny a zapalují svíčky. Podobná místa vznikají v mnoha dalších městech.  

[chooze:article;value:534213]

Tento den se ruší také také řada kulturních akcí. Třeba vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze mění program. "Už ve čtvrtek jsme zrušili plánovaný program, ten se nebude konat v pátek ani v sobotu. Po oba dny nebude také probíhat pravidelná animace stromu, v pátek bude ztlumená také hudba na tržišti a v sobotu ji úplně vypneme," říká Hana Tietze, mluvčí společnosti Taiko, která je organizátorem trhů.

Další z velkých vánočních trhů v zemi, v Českých Budějovicích a v Plzni, budou v provozu ve stejném režimu, tedy bez živého kulturního programu pouze s tichou hudbou.

Řada divadel během pátečního dne rozhodne, zda zruší sobotní představení, jiná naopak program měnit nebudou. "Jsou chvíle, kdy dochází slova, chceme vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým. Dnes i v den státního smutku uctíme památku obětí ve foyer divadla a naplánované představení odehrajeme beze změny," řekl v pátek na dotaz TN.cz ředitel marketingu Divadla Studio DVA Tomáš Přenosil.

"Na základě rozhodnutí ministerstva kultury budeme v sobotu hrát a představení zahájíme minutou ticha," upřesnili pracovníci Národního divadla.

"Zatím o zrušení koncertu skupiny Jabloň, který je naplánovaný na sobotní večer, neuvažujeme. Nechceme podporovat strach, chceme, aby se to opět vrátilo do normálních kolejí," informoval šéf produkce Malostranské besedy v Praze David Pešek Dvořák. 

Zrušena už byla některá sportovní utkání, které se měla konat den před vyhlášeným státním smutkem. "S respektem a úctou k obětem i pozůstalým po střelbě na půdě Filozofické fakulty UK jsme se rozhodli odložit páteční utkání Tipsport extraligy. Naše rozhodnutí bylo podpořeno kluby napříč celou soutěží," uvedl ředitel APK LH Martin Loukota v prohlášení, které zveřejnil na webových stránkách O2 areny.

[chooze:article;value:534224]

​V zákoně jsou definované dva druhy smutku, a to den smutku a den státního smutku. Zákon stanovuje přitom jen to, že státní vlajky jsou v ten den vyvěšeny na půl žerdi, jinak jeho průběh nedefinuje. Pojem státní smutek je zanesen v zákoně o státních symbolech a také v zákoně o loteriích.

Podle jeho znění musí být v den státního smutku zavřeny herny a kasina. Jak přesně by měl den státního smutku probíhat, zákon neurčuje.  

Naposled byl v Česku státní smutek vyhlášen v roce 2020 po smrti předsedy Senátu Jaroslava Kubery. Třídenní státní smutek platil po úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla, a to ve dnech 21. až 23. prosince 2011.

Útok na filozofické fakultě se odehrál ve čtvrtek odpoledne. V budově a jejím okolí útočil čtyřiadvacetiletý muž. Podle posledních informací zastřelil 13 lidí. Dalším mrtvým je on sám. Dalších minimálně 25 lidí bylo zraněno. Podle policie byl útočník studentem fakulty.

Před budovou Univerzity Karlovy vzniklo pietní místo:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.