Vláda schválila novou koncepci armády. Peníze půjdou do vojáků i techniky

Bezpečnostní situace ve světě nutí nejen Česko, ale i další státy k posilování obranyschopnosti. Podle ministryně Jany Černochové (ODS) musíme navýšit počet lidí v armádě a zlepšit i jejich výcvik a vybavení. Aktuálně slouží v armádě zhruba 28 000 profesionálních vojáků a další více než 4 000 jsou v záloze.

"Personální ambicí armády je podle stávající koncepce 30 tisíc vojáků z povolání, 10 tisíc vojáků aktivní zálohy, která, pevně věřím, bude dosažena v roce 2030," shrnula Černochová.

"Personální síly v Armádě ČR jsou naprosto důležité, obzvláště v okamžiku, kdy vnímáme dlouhodobý konflikt, který probíhá na Ukrajině, i samozřejmě ruskou rétoriku, která směřuje nejen směrem k Česku, ale i dalším spojencům," shrnula bezpečnostní expertka ČVUT Barbora Vegrichtová.

[chooze:article;value:530426]

Modernizace zbraňových systémů

Koncepce vytyčuje i cestu k modernizací zbraňových systémů. "Chceme udělat velký posun v digitalizaci a v inovaci a zavádění různých přelomových technologií. I válka na Ukrajině nám jasně ukázala, že bez toho se neobejdeme. Podpora třeba prostřednictvím dronů nebo nějakých dalších technologií nemůže zaostávat," shrnula Černochová.

Podle dokumentu má Česko v následujících letech investovat do nové techniky a vybavení až 60 procent výdajů na armádu. V současné době je to 20 procent. Peníze mají jít například na bojová vozidla pěchoty, děla, tanky nebo letouny F-35.

Koncepce, kterou ve středu schválila vláda, je rozdělená na dvě části. První část se zabývá obdobím do roku 2030. "Tato nová koncepce stanovuje šest strategických cílů výstavby armády. Jsou to investice do rozvoje lidského kapitálu, posilování připravenosti, nasaditelnosti a udržitelnosti, digitalizace systému velení a řízení, účinné působení ve všech operačních doménách, prohlubování mezinárodní spolupráce," vyjmenovala Černochová.

"Ten dokument jasně říká, jakým směrem se v jednotlivých oblastech vydáváme, na co bude armáda soustředit pozornost v klíčových oblastech," prohlásil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

"Je velmi důležité, že byl tento dokument schválen, protože se poměrně razantním způsobem změnilo bezpečnostní prostředí prakticky v celém světě," dodala Vegrichtová.

[chooze:article;value:530088]

Opozice koncepci kritizuje

Podle opozice je ale koncepce nedostatečná, plně nezohledňuje současnou bezpečnostní situaci a chybí tam i další projekty. "Vnímám to, že nedošlo k žádnému posunutí dalších významných projektů, jako je tank, lehké útočné vozidlo, minomety a další," vytkl bývalý ministr obrany a nyní poslanec Lubomír Metnar (ANO).

Důležitou součástí české obrany je ale podle koncepce naše členství v Severoatlantické alianci. "Je jasné, že země střední velikosti, jako je Česko, nemůže mít ve všech těch konkrétních segmentech armády kompletní výzbroj," zdůraznil Kupka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.