Zemřela česká hrdinka. I těhotná zatápěla nacistickým okupantům

Ludmila Slavíková se za druhé světové války i s manželem Josefem zapojili do domácího odboje. "Coby spojky byli napojeni na trampskou odbojovou skupinu Bílá růže. Spolupracovali s partyzány, podíleli se na sabotážích železnice sypáním karborunda (karborundum je karbid křemíku, vyniká vysokou hustotou a je velmi pevný, pozn. red.) do ložisek vagónů, na své chatě ukrývali uprchlé válečné zajatce," popsala Československá obec legionářská (ČSOL) na svých stránkách.

Slavíková odbojové činnosti nezanechala, ani když byla těhotná a když pak porodila. "Později v dětském kočárku ukrývala ilegální letáky, které rozvážela po Chocni a okolí. Naštěstí zůstala jejich činnost německému gestapu neodhalena," dodala ČSOL.

Ludmila Slavíková se narodila 20. července 1921 ve Vysokém Mýtě v Pardubickém kraji. Její celoživotní láskou byl tramping, kterému se věnovala i s manželem. V trampské osadě Kamarád v údolí Divoké Orlice měla přezdívky Lidla či Nanučka, její manžel byl známý jako Jožka nebo Nanuk.

[chooze:article;value:526290]

Ludmila Slavíková pracovala jako pekařka. Velkou vášní manželů byla hudba, především trampské písně. Josef byl autorem několika písní, například Děkuji ti za přátelství, Na osadě, Ozvěna a další. Některé vyšly i v trampských zpěvnících.

Žili spolu v Chocni kousek od Vysokého Mýta v Pardubickém kraji až do roku 2000, kdy Josef ve 82 letech zemřel.

"I ve vysokém věku se Lidla ráda vracela do stejnojmenné osady u vodopádu Kamarád. Byla také zapojena do projektu Péče o válečné veterány Československé obce legionářské, naposledy platila za nejstaršího válečného veterána v České republice," uvedla ČSOL. Poslední rozloučení s Ludmilou Slavíkovou bude 29. prosince v úzkém rodinném kruhu.

Ludmila a Josef Slavikovi vzpomínají na začátky trampské osady Kamarád:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.