Lepší úvěr na opravu domu po babičce získá více lidí, slíbil ministr

Podpora s nižším úrokem se začne vyplácet podle resortu životního prostředí od února, už v lednu ale začnou banky a stavební spořitelny nabízet bezplatné poradenství. Úvěry tak budou podle ministra životního prostředí Petra Hladíka pro domácnosti dostupnější než běžně nabízené komerční produkty  výše úroku bude zhruba 3,5 procenta.

"Domluvili jsme se na spolupráci v oblasti úvěrové politiky k dotačnímu titulu oprav dům po babičce. Chceme zajistit možnost bydlet, možnost renovací, možnost úspor energií dlouhodobě, a to díky komplexním renovacím rodinných domů, kombinací dotace a výhodné půjčky," řekl v úterý Hladík.

Průměrný úrok je v současné chvíli okolo 7 procent. V dotačním programu by tak byl zhruba o polovinu nižší. Ministr Hladík si od toho slibuje, že budou úvěry konkurenceschopné s těmi, které nabízejí soukromí poskytovatelé půjček.

[chooze:article;value:513599]

​"Musíme samozřejmě prověřovat úvěroschopnost každého jednotlivého žadatele, nicméně tím, že dané úvěry budou až na 20 let a budou mít velmi nízkou úrokovou sazbu na polovině tržní sazby, tak předpokládáme, že tyto úvěry budou výrazně dostupnější i pro nižší příjmové skupiny obyvatel," dodal předseda Asociace českých stavebních spořitelen Libor Vošický.

Žadatelé o podporu z programu Oprav dům po babičce nesmí vlastnit žádnou další nemovitost určenou k bydlení, tedy byt nebo dům. Zároveň musí mít všichni členové domácnosti v podpořené nemovitosti trvalý pobyt a využívat ji k bydlení po dobu minimálně deseti let od dokončení projektu.

Podívejte se na reportáž z Televizních novin:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.