Zastavte boje v Pásmu Gazy, vyzývají arabské země

Zajištění humanitární pomoci do Pásma Gazy po zemi, po moři i ze vzduchu a okamžité a bezpodmínečné propuštění všech rukojmích. Tak má vypadat příměří mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás podle rezoluce vypracované arabskými zeměmi.

V rezoluci je zároveň požadavek na dvoustátní řešení, tedy vytvoření samostatného palestinského státu.

K zastavení bojů stále hlasitěji vybízejí také Francie, Velká Británie a Německo. Spojené státy americké při posledním hlasování ale humanitární příměří zablokovaly. V pondělí do Izraele osobně dorazí americký ministr obrany Lloyd Austin.

[chooze:article;value:532864]

​"Systematické bombardování způsobuje příliš mnoho utrpění. Izrael musí dbát na životy civilního obyvatelstva v souladu s mezinárodním právem. Musí se zavázat k příměří, které umožní propuštění rukojmích a zajistí distribuci humanitární pomoci v mnohem větším objemu," řekla francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonnaová. 

Evropské země poukazují zejména na špatnou humanitární situaci v Pásmu Gazy. Nákladní auta převážející pomoc z Egypta o víkendu pronásledovaly skupinky mužů, někteří z nich byli vyzbrojení tyčemi. Podle izraelských médií šlo o teroristy z Hamásu, kteří tak zabraňují její distribuci mezi palestinské civilisty.

Izrael se proto poprvé od propuknutí konfliktu rozhodl otevřít svůj hraniční přechod Kerem Šalom a vypravovat nákladní auta s humanitární pomocí ze severu. Zatím se jich na palestinské území dostalo okolo osmi desítek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.