V několika obcích prudce zdraží voda. Kde na to máme brát, zoufají si maminky

Obyvatelům Kladna, Mělníka a dalších obcí, které odebírají pitnou vodu od společnosti Vodárna Kladno – Mělník (VKM), se v novém roce zdraží voda o 25 procent. Schválení ceníku předcházela dlouhá diskuze. Doposud firma zdražovala pozvolně.

"Hlavním důvod je, že musíme obnovovat náš majetek. Máme více než 3 000 kilometrů potrubí, hodnota majetku je více než tři miliardy korun. V průměru ten majetek vydrží nějakých 60 let. Aby ten majetek byl v dobré kondici, tak do něj musíme investovat půl miliardy korun ročně, a to neděláme. Musíme se na tu úroveň dostat," řekl pro TN Live ředitel společnosti Josef Živnůstek.

[chooze:article;value:531764]

​Podle Živnůstka současná úroveň investování do majetku není dostačující, a ceny je proto nutné zvednout i v době, kdy se vše ostatní lidem zdražuje.

"Nemyslím si, že mým úkolem je zajišťovat sociální podmínky, sociální únosnost. To je snad úkolem státu. Jako technický manažer vodáren musím představenstvu ukazovat, co ta infrastruktura vyžaduje, abychom nedospěli do bodu, kdy už ta obnova bude extrémně drahá, protože budeme obnovovat něco, co už je ve stavu, v jakém opravdu nemá být," uvedl Živnůstek.

Starostové obcí jsou proti

Společnost je s obcemi v kontaktu, od schválení cen vody se vedení setkalo se starosty obcí třikrát. "Vždy zveme kolem 35 starostů, kdybychom jich pozvali skoro 200 najednou, tak by ta debata nebyla kvalitní, kdy já jim vysvětluju, jaké ty kroky je potřeba udělat," doplnil Živnůstek.

Memorandum zatím do firmy nedorazilo. Živnůstek ale uvedl, že pokud nějaké přijde, tak jej představenstvo projedná. Doplnil, že neočekává, že by došlo k nějakým změnám, ale je možné, že se představenstvo rozhodne jinak. Starosta Nového Strašecího Karel Filip (BEZPP) uvedl, že starostové memorandum společnosti teprve odešlou. Dohromady se spojila dvacítka obcí z Kladenska a Rakovnicka, které se zdražováním nesouhlasí.

[chooze:article;value:532477]

​"Rozhodli jsme se pro tento krok z jednoho prostého důvodu. Zdražení od společnosti VKM činí 25 procent, zatímco společnost, která provozuje vodovody a kanalizace vedle v okrese Rakovník, zdražuje pouze o 12 procent. Požadujeme stejný postup, nikoli skokově o 25 procent," řekl TN Live Karel Filip s tím, že jde o první krok a očekává, že další jednání budou následovat.

Reakce místních

Obyvatelé obcí, kterých se zdražování týká, nejsou s tímto krokem příliš spokojení. "No samozřejmě, že s tím nesouhlasíme. Je to šílené, co se tu děje. A není to jenom voda, je to elektřina, potraviny... Kde na to mají starší lidi nebo maminky samoživitelky brát?" posteskla si reportérce TN Live maminka čtyř dětí.

Další oslovená obyvatelka vypověděla, že zdražení citelně pocítí. "Jelikož jsem samoživitelka, tak mě to docela zasáhlo. Nikdo mi nepomůže, jsem na všechno sama," uvedla žena.

[chooze:article;value:533471]

​Někteří respondenti volili méně vybraná slova. "Jsou to s prominutím prasata. Dělají to, aby nás důchodce co nejvíc okradli. Nakupuju na letáky ve slevách. Odešel jsem do penze 1. října 1999, měl jsem nadprůměrnou penzi tenkrát, dneska nemám ani průměrnou," vypověděl oslovený senior. 

Jiní obyvatelé uvedli, že nemá cenu se nad zdražováním rozčilovat, protože s tím nemohou nic udělat. "Holt se říkalo, že nebudeme mít ani na slanou vodu, tak sůl ještě nezdražili, no," konstatovala další místní obyvatelka. 

Proč dochází ke zdražování, zjišťoval i štáb TN Live:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.