Nová mutace covidu plní nemocnice. Pět zásadních otázek a odpovědí

Ve Fakultní nemocnici Bulovka se podobně jako v dalších zdravotnických zařízeních v posledních dnech častěji setkávají s pacienty nakaženými koronavirem a odborníci upozorňují, že za to může i nový kmen JN.1. 

"Počet covid pozitivních pacientů je sice vyšší, nicméně ti, kteří u nás s koronavirem leží, byli hospitalizovaní z jiného důvodu a vir jim byl diagnostikován jako přidružené onemocněni. Nezaznamenáváme žádné těžké průběhy," říká pro TN.cz mluvčí Bulovky Eva Libigerová.

[chooze:article;value:533365]

​Co je nová varianta covidu JN.1?

Pro mutaci JN.1 je typické hlavně rychlé šíření. "U virů je obecně celkem časté, že se časem začnou rychleji šířit. Je to důsledek jejich evoluce. Vždycky v tom závodu vyhrají ti nejrychlejší. Jde o typickou darwinovská evoluci," vysvětluje imunolog Václav Hořejší.

Jak je JN.1 nakažlivá?

Kmen JN.1 je vysoce nakažlivý. "Mnohem lépe totiž obchází náš imunitní systém," uvádí web CDV.org. Jde o silně zmutovaný nový kmen, který v posledních týdnech zachvátil Spojené státy a podle imunologa Zdeňka Hela, jenž se k problematice vyjádřil na síti X, se významným způsobem podílí i na počtu nakažených v České republice.

[chooze:article;value:533217]

​Jaké jsou hlavní příznaky?

K příznakům mohou patřit ty, které už známe z dřívějších variant covidu. Jde tedy o rýmu s kašlem, ztrátu čichu nebo chuti. K nim můžeme podle CNN zařadit i další symptomy jako průjem nebo zácpu. K příznakům mohou patřit i bolesti krku, hlavy či svalů. "Závažnost těchto projevů nemoci ale souvisí spíše s naší zdravotní kondicí a imunitou než s tím, jaký kmen covidu nás zrovna nakazí," informuje today.com.

Co hrozí Česku, když se JN.1 vymkne kontrole?

Ani v takovém případě není podle imunologa Hořejšího důvod k panice. "Vir sice snadno infikuje sliznice, ale vyvolává mnohem mírnější onemocnění než předchozí verze. Populace je také z toho imunologického hlediska mnohem lépe chráněna, než jak jsme na tom byli dřív," vysvětluje Hořejší.

[chooze:article;value:532674]

​Jak se můžeme chránit?

Nejdůležitější je podle odborníků vakcinace. "Lidé jsou hodně očkovaní. Přestože účinnost vakcinace se postupně snižuje, tak díky ní získáváme také buněčnou imunitu, která vydrží poměrně dlouho," uvádí imunolog Hořejší, proč bychom se nové modifikace covidu neměli obávat. Epidemiolog Roman Prymula k tomu dodává, že očekává, že by současná vlna onemocnění mohla kulminovat už někdy okolo 10. ledna.

Nemocnice zakazují návštěvy pacientů. Přibývá nakažených covidem (13/12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.