EU bojuje proti závislosti na sociálních sítích. Je to hloupost, reaguje expert

Automatické přehrávání videí nebo obsah, kterým se dá listovat donekonečna. To jsou praktiky aplikací, které by podle europoslanců měly zmizet. 

"Tak, jak to můžeme pozorovat třeba na instagramu, na tiktoku, na Netflixu nebo na youtube. Aby tam vznikla opatření, kdy si uživatel bude moci vybírat, jestli třeba chce, aby se to video automaticky přehrávalo," přiblížil poslanec Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti). 

Návrh necílí jen na sociální sítě, ale na všechny aplikace. Nařízení by se dotklo i těch ze třetích zemí. Ty by nesměly na unijní trh, pokud by se požadavkům nepřizpůsobily. Nepomohlo by ani to, že by k nim uživatel dal souhlas.

[chooze:article;value:532556]

"Pokud nebudeme jednat hned, bude to mít dopad na duševní zdraví a vývoj mozku dalších generací. Evropský parlament dnes vysílá jasný signál. EU musí být první na světě, kdo bude řešit návykový design on-line služeb," zavelela poslankyně Kim van Sparrentaková. 

Jenže podle odborníků je potřeba investovat spíše do prevence, která by naučila lidi, jak podobným praktikám odolávat. "Já si myslím, že je to naprostá de*ilita. Že je to v podstatě snaha omezovat něco, co omezit nejde. Protože ve chvíli, kdy oni zavedou nějaké takovéto omezení, byť s dobrým úmyslem, tak na druhé straně ti marketéři vymyslí něco úplně jiného," varoval IT expert . 

Návrh zatím není platný. Rozhodnutí europoslanců nyní musí posoudit Evropská komise.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.