Hollywoodská megastar miluje Formanův český film. Prozradila jaký

[chooze:gallery;value:34137]

​"Tenhle film musí být v mých TOP 10 nejoblíbenějších filmech všech dob. Myslím si, že je fakt výjimečný," neskrývala obdiv k populární komedii z roku 1967 hollywoodská megastar při rozhovoru s webem na hodnocení filmů Letterboxd. Svoje oblíbené filmy připomněla během rozhovoru k novému filmu Chudáčci od řeckého režiséra Yorgose Lanthimose, kde hraje hlavní roli. 

"Během natáčení Chudáčků jsme se dívali na filmy režiséra Luise Buňuela, který je můj nejoblíbenější a samozřejmě i na Formanův film Hoří, má panenko. Scéna, kde v našem filmu tancujeme a celé uspořádání té místnosti i atmosféra, nám připomněla právě jeho film," připomněla držitelka Oscara za film La La Land s tím, že všechny absurdně komické scény ve snímku, který Češi dodnes citují, patří k těm, k nimž se ráda vrací. 

Tvorba Yorgose Lanthimose vychází ze stylu "řecké divné vlny", jak jeho styl díky zpracování absurdních situací překřtili filmoví kritici. S Emmou Stone už dříve spolupracoval na absurdní historické tragikomedii Favoritka. Do českých kin by měl jeho nový snímek vstoupit 25. ledna příštího roku. 

Jeden z nejslavnějších českých rodáků Miloš Forman se do zlatého fondu světové kinematografie zapsal zvlášť po své emigraci do USA v roce 1968, a to hlavně díky snímkům Přelet nad kukaččím hnízdem nebo Amadeus, za které získal nejvyšší filmové ocenění Oscar. Připomínka Formanovy "československé éry" mezi současnými hollywoodskými tvůrci naznačuje, že takzvaná československá nová vlna stále inspiruje i novou generaci světově nejúspěšnějších filmařů.

[chooze:article;value:516040]

Před nedávnem se totiž podobně nechal slyšet režisér oceňovaných psychologických hororů Děsivé dědictví, Slunovrat nebo On se bojí Ari Aster. Prohlásil, že mezi filmy, které ho pro tvorbu nejvíc inspirovaly, řadí i Ostře sledované vlaky českého režiséra Jiřího Menzela. Ikonický snímek z roku 1968 s Václavem Neckářem v hlavní roli tehdy získal Oscara.   

Režisér Ari Aster připomněl i kultovní film Sedmikrásky od Věry Chytilové z roku 1966. "Je to jeden z mnoha a mnoha českých filmů, které obdivuji. Má tak úžasný závěr, ze kterého se vám udělá špatně," řekl v rozhovoru pro distribuční společnost Criterion Collection.

Milovníci tajemných filmů se sešli na hradě na Benešovsku. Přijeli i známí herci (8/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.