Češi před Vánoci zaplnili obchody. Letos ale mnohem více šetří, říkají ekonomové

Vypadá to, že Češi si Vánoce nenechají zkazit ani vysokými cenami a poslední víkend před Štědrým dnem vyrazili nakupovat. V nákupním centru Vaňkovka v Brně bylo třetí adventní neděli obrazně řečeno davové šílenství ještě hodinu před zavírací dobou. Lidé nakupují nejenom dárky, ale dělají si i zásoby potravin na svátky. 

Lidé oslovení televizí Nova zmiňovali, že poslední resty jednoduše nechtěli nechat na poslední chvíli a prý předpokládali, že posledních pár dní před Štědrým dnem bude v obchodech ještě víc narváno. Oproti jiným rokům je podle několika krajských štábů ale vidět, že lidé víc šetří. Košíky totiž neměli tak přeplněné jako jsme byli zvyklí v předchozích letech. "Nesháním vůbec nic, protože všechno mě zaráží, tady ty vysoké ceny. Dneska jsem tady nechali asi tak dva a půl tisíce," sdělil jeden z nakupujících v Hradci Králové. 

[chooze:article;value:533471]

​"Co se týká návštěvnosti, tak je procentuálně vyšší než v loňském roce. Máme posílené služby, ostrahu, protože samozřejmě vznikají drobné konflikty, když jsou lidé už drobně nervózní, když nemohou sehnat dárek, který potřebují," říká marketingová manažerka obchodního centra Futurum v Hradci Králové. 

Lidí sice do obchodů chodí víc, podle nejnovějšího průzkumu ale utrácejí méně peněz než v předchozích letech. Šetříme prý na svátečním pohoštění. Třeba v případě alkoholu se uskromní 35 procent Čechů.  A více než polovina z nás omezí výdaje za dárky. "Jsou to zatím odhady, že v průměru asi se utratí za dárky o pět tisíc méně," říká ekonom Lubor Lacina z Mendelovy univerzity v Brně. Šetřit chtějí Češi i dál. Letos prý na zimní dovolenou nepojede zhruba 70 procent lidí. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.