Arktida zažila nejteplejší léto. Je čas jednat, říká oceánograf

Letošní teploty naměřené v Arktidě během léta byly nejvyšší, jaké byly kdy pozorovány od roku 1900. Uplynulý rok byl celkově šestým nejteplejším v historii, uvádí ve své výroční zprávě Národní úřad pro oceán a atmosféru.

"Hlavním poselstvím naší zprávy je, že je čas jednat," uvedl v prohlášení úřadu jeho šéf a oceánograf Rick Spinrad. "Naše země i mezinárodní společenství musí výrazně snížit emise skleníkových plynů, které jsou hnacím motorem těchto změn," dodal Spinrad.

Na zprávě NOAA se podílelo přes 80 odborníků ze 13 zemí. V letošní zprávě vědci zdůrazňují pokračující trend oteplování moře a vzduchu, klesající sněhové pokrývky, zmenšování mořského ledu a pokračující tání grónského ledovce. Grónsko i letos eviduje úbytek ledové pokrývky. Úřad uvedl, že 26. června měřicí stanice v nejvyšším bodě ledového příkrovu zaznamenala rekordní teplotu 0,4 stupně Celsia.

[chooze:article;value:528617]

​Zpráva se věnuje také míře srážek v Arktidě, které ovlivňuje klimatická změna. "Zatímco Arktida je stále vlhčí, existují výrazné regionální a sezónní rozdíly," řekl agentuře AFP spoluautor dokumentu Tom Ballinger z University of Alaska Fairbanks. Například teplé a suché letní podmínky v severní Kanadě v kombinaci s častým táním sněhu přispěly k tomu, že kanadská Arktida zažila nejhorší sezónu lesních požárů v historii.

Vědci z programu Copernicus již v listopadu oznámili, že letošní rok bude nejteplejším rokem v historii měření teploty na Zemi. Uvedli tehdy, že teplota planety je o 1,43 stupně Celsia vyšší oproti předindustriálnímu průměru.

Amazonce hrozí, že do několika let vyschne. Může za to rychlé tání ledovců (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.