Putin se omluvil stařence za drahá vejce. Drahota drtí i Rusko

Loni vynechal, letos se však Vladimir Putin vrátil na televizní obrazovky se svým jinak každoročním pořadem, v němž odpovídá na dotazy obyčejných občanů a snaží se jim pomoci s jejich problémy. A nezaskočila jej ani stížnost seniorky, které vadí drahá vejce a kuřecí prsa.

"Vladimíre Vladimiroviči, smiluj se nad důchodci! Nedostáváme mnohamilionové důchody. Pojďme to vyřešit, nemáme se na koho obrátit. Budu vám vděčná a spoléhám na vaši pomoc," řekla poníženě důchodkyně, o jejímž příběhu informoval web polsatnews.pl.

[chooze:article;value:533098]

​Putin se nenechal kritikou zaskočit a omluvil se. Za drahotou stojí podle něj selhání ruské vlády a slíbil, že sjedná nápravu. Ještě tento týden přitom tamější vláda oznámila, že osvobodí od cla 1,2 miliardy vajec, aby zabránila dalšímu zvyšování cen, které v poslední době vzrostly o 40 procent.

A Rusko se snaží bojovat s inflací i jinými způsoby. V pátek centrální banka v Moskvě ohlásila zvýšení klíčové úrokové sazby na 16 procent a od léta se k tomuto kroku, jak informuje The Moscow Times, odhodlala už popáté.

List připomíná, že se ruská ekonomika potýká s problémy od zahájení ofenzivy na Ukrajině v roce 2022. Západ na Moskvu uvalil sankce. Špatné dopady na národní hospodářství mají rovněž vysoké armádní výdaje či povolání stovek tisíců mužů do armády.

 Putin hodlá znovu kandidovat na prezidenta (8/12/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.