Lidé si přejí bezemisní ekonomiku, uvedl místopředseda Evropské komise

Háta Sassmannová hovořila s Šefčovičem krátce po jeho návratu z klimatické konference COP28, která se uskutečnila v Dubaji. "Šlo velké setkání, kterého se účastnilo 80 tisíc hostů, a bylo obdivuhodné sledovat snahu všech těch lidí přispět do diskuse o klimatických změnách," uvedl místopředseda Evropské komise.

"Poprvé se v závěrečném dokumentu 200 států dohodlo na tom, že budou postupně opouštět fosilní paliva. Stanovily si různé velmi ambiciózní cíle, jako je ztrojnásobení výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů," připomněl Šefčovič.

[chooze:article;value:528040]

​Sám má v Bruselu na starosti agendu Green Deal, tedy Evropskou zelenou dohodu. "Ty konečné cíle jsou důležité a panuje nad nimi celospolečenská shoda. Lidé si přejí, abychom v druhé polovině tohoto století měli bezemisní ekonomiku," dodal Šefčovič.

Tento slovenský diplomat a politik od roku 2019 působil jako místopředseda Evropské komise pro interinstitucionální vztahy. Tentýž post zastával rovněž v letech 2010 až 2014. A letos se na pozici místopředsedy Evropské komise vrátil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.