Zděšení z obrazu s nahými ženami. Učitelé ze strachu o život nepřišli do školy

Ve čtvrtek 7. prosince představila učitelka na francouzské škole studentům obraz italského malíře Giuseppa Cesariho. Barokní dílo ze 17. století, ve kterém figuruje pět nahých žen, vypráví mytologický příběh o bohyni lovu Dianě a jejích družkách. To, co následovalo, učitelka rozhodně nečekala.

"Někteří studenti odvrátili pohled, cítili se uražení a šokovaní," uvedla Sophie Vénétitayová, generální tajemnice francouzského svazu vysokých a středních škol pro tamní televizní stanici BFMTV. Podle ní byla pro některé žáky nahota v rozporu s jejich náboženským přesvědčením. Učitelka měla mít podle studentů rasistické poznámky během hodiny a naschvál měla snažit situaci znepříjemnit tím, že se je na obraz ptala.

[chooze:article;value:400346]

​Rodič jednoho ze studentů zaslal řediteli školy naštvaný e-mail, kde prohlašoval, že jeho synovi bylo zabráněno mluvit během přednášky, a hrozil podáním stížnosti na učitele i školu. To byla pro učitele, kteří si na nepříjemnou atmosféru na škole a nárůst agresivního chování studentů stěžovali už delší dobu, poslední kapka. 

Proto využili svého práva stávky a v pondělí 11. prosince všichni přestali vyučovat. "Moc dobře víme, že tyto případy mohou vést k tragédii, jak jsme viděli v souvislosti s atentátem na Samuela Patyho (zavražděný francouzský učitel, pozn. red.). Naši kolegové se cítí ohrožení a v nebezpečí," informovala Vénétitayová.

[chooze:article;value:531509]

​Podle portálu Actu se žáci profesorce omluvili. Do sporu zasáhl i francouzský ministr školství Gabriel Attal. Učitele podpořil a oznámil tisku, že požaduje po škole disciplinární řízení proti studentům, kteří se do problému zapojili a jsou za situaci zodpovědní. Uvedl také, že budou zavedeny pozice pro posílení školních týmů.

V zahraničí zakazují mobily ve školách. Děti se pak lépe soustředí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.