Meteorolog už ví, jaký bude zbytek zimy. El Niño způsobí mrazivý měsíc

Po mrazech na začátku měsíce bude prosinec teplotně nadprůměrný. Menší ochlazení by mělo přijít už jen na konci roku. Meteorolog Nick Finnis už zveřejnil na webu netweather.tv předpověď i pro zbytek zimy.

"Nad Skandinávií se možná usadí tlaková výše, která vytvoří blokující tlakovou výš. To by mohlo přinést chladné podmínky v období od Vánoc do Nového roku, místy s možností zimního počasí, ale s nízkou pravděpodobností," avizoval.

Leden

Mrazy by se neměly vrátit ani v lednu. Občas by mělo přijít vlhké a větrné počasí. U nás by mohlo občas zasněžit, ne ale moc. "Obecným tématem měsíce je střídání mírných a kratších chladných období," předpověděl.

[chooze:article;value:531919]

Oproti průměru bude podle něj se 40procentní pravděpodobností tepleji. Chladněji než obvykle bude s pravděpodobností 20 procent. Průměrné budou teploty na 40 procent.

Únor

"Podle našich předpokladů má poslední měsíc zimy největší šanci být zároveň nejchladnějším měsícem zimy," sdělil Finnis. Velký vliv by měl mít i jev El Niño. "Pravděpodobně se spojí s atmosférou na začátku nového roku, což historicky zvyšuje riziko chladnějšího počasí v únoru a březnu," popsal meteorolog.

V tomto období by také mělo spadnout méně srážek. Co se týče mrazů, není zatím jasné, jak kruté budou nebo kde přesně v  Evropě lidi nejvíce potrápí.

[chooze:article;value:530926]

Podle meteorologa je 40procentní šance, že teploty budou pod průměrem. To, že budou stejné či nadprůměrné, je podle něj pravděpodobné na 30 procent.

Předpověď sněhové nadílky

Jev El Niño bude mít vliv i na sněžení, upozornil web SEVERE WEATHER EUROPE. Jeho modely ukazují nadprůměrné množství sněhu v lednu i v únoru.

Sněhové přeháňky se ale Evropě nevyhnou ani v březnu. Sníh má totiž padat i na začátku jara.

Obleva a déšť. Mrazy mají dorazit až v příštím roce (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.