Kontroly marží u benzinek neuspěly. Jenom morální apel, hodnotí odborníci

Ministerstvo financí začalo kontrolovat prodejní ceny čerpacích stanic od konce února 2022, se začátkem ruské invaze na Ukrajinu. "Kontroly trvaly jak v roce 2022, tak v roce 2023 a vyhodnocovalo se, jak jsou marže vysoké a zda odpovídají vlastně finálním cenám pohonných hmot, za které je čerpají řidiči," říká ekonom Petr Studnička. 

Ceny ale nadále rostly a kontroly čerpacích stanic a jejich marží nepřinesly žádný výsledek. První podezření na neúměrně vysoké marže dostal ministr financí Zbyněk Stanjura až po téměř půl roce. "Máme podezření o kartelové dohodě mezi sítěmi některých čerpacích stanic, že mají kartelovou dohodu, že budou používat stejné ceny," říkal loni v srpnu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). 

[chooze:article;value:530433]

​"Máme podezření o kartelové dohodě mezi sítěmi některých čerpacích stanic, že mají kartelovou dohodu, že budou používat stejné ceny," varoval tehdy Stanjura. Antimonopolnímu úřadu proto poslal podnět, aby případnou kartelovou dohodu prošetřil a připravil návrh možné regulace cen pohonných hmot. "Za kartelovou dohodu hrozí tvrdé tresty, úřad může uložit pokutu až do deseti procent z obratu toho soutěžitele za předcházející účetní období," apeloval ministr. Tresty ani regulace ale nepřišly. 

"Ukázalo se, že nebyly identifikovány takové problémy, které by vedly k zakročení do fungování trhu," hodnotí celou iniciativu ekonom Petr Studnička. "Akorát nám dali za pravdu, že chování je tržní a v souladu s legislativou v našem oboru podnikání," myslí si mluvčí České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václav Loula. Podle výsledků cenové kontroly reagovali provozovatelé čerpacích stanic zvýšením cen na vývoj na burze. Podle ekonomů tak kontroly ministerstva fungovaly spíše jako morální apel. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.