Brečel jsem u psaní. Spisovatel popsal vznik nového knižního trháku

Známý novinář a autor Martin Moravec přijal pozvání do pořadu Čtenáři, aby promluvil o své literární novince Mezi nebem a pacientem. Na hlavního hrdinu knihy záchranáře Marka Dvořáka narazil díky tipu od čtenářky. "Nevěděl jsem, že je takovou hvězdou instagramu," přiznal Moravec.

Rozhodující pro něj bylo první setkání s Dvořákem. Přestože byl Moravec v pořadí asi až pátým autorem, který mu nabídl napsat knihu, vzájemné sympatie a porozumění o knize na místě rozhodly. "A jak jsme si padli do noty, tak jsme se domluvili vlastně hnedka na té první schůzce," vzpomínal Moravec.

[chooze:article;value:525333]

Při práci záchranáře jde o vteřiny. Během nich se musí rozhodnout, co udělat, aby zachránil lidský život. Tyto emoce se snažil Moravec do knihy dostat a zmínil, že při jejím psaní sám prožíval silné emoce, stejně jako jeho hrdina. "Já jsem teda taky trochu brečel při psaní a Marek taky, ale on by to nikdy nepřiznal," řekl se smíchem Moravec a dodal, že kniha obsahuje několik dojemných příběhů. Smyslem knihy ale je také dodat lidem povzbuzení a naději. 

Moravec zároveň odhalil, že práce na knize na něj měla osobní dopad. "Už nekoukám do mobilu na přechodu pro chodce, a když někoho vidím někde ležet, tak si a priori neřeknu, že je to bezdomovec a k němu nejdu. Ale jdu se ho zeptat, jestli něco nepotřebuje," prozradil Moravec, jak se jeho vlastní chování změnilo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.