Autobusy na východě Čech zdražily jen pro některé. Podle ČOI je to v pořádku

Z Pardubic do Dašic jede za 25 korun a platí drobnými. Jedna jízda by se Ivaně Lochmanové nově prodražila o více než dvě koruny. "Už budu zařizovat kartu," prohlásila. Je po operaci nohou a mozkové příhodě a hledá práci. Každý výdaj si tak úzkostlivě hlídá. 

Jízdné zdražuje o 8,5 procenta. Kdo si pořídí krajskou kartu, ten ale pojede za stávající taxu. Podle České obchodní inspekce (ČOI) jsou tyhle dvojí ceny v pořádku. "S ohledem na fakt, že kartu si může pořídit každý spotřebitel, nespatřujeme při předběžném posouzení v dané věci porušení zákona o ochraně spotřebitele," uvedla.

Právě počítání a vracení mincí prý řidiče zdržuje. Říkají to alespoň krajští úředníci. "Děti si v pondělí ráno nakupují týdenní jízdenky, což má za následek zpožďování spojů," sdělil mluvčí Krajského úřadu Pardubice Dominik Barták.

[chooze:article;value:528551]

Řidiči si to ale úplně nemyslí. "Zdržuje ta karta občas. Mně se stává, že děti, když to neumí používat, tak blokují strojky," poznamenal jeden z nich. Zatím se s touhle kartou uskuteční jen pětina všech východočeských plateb. 

V Královéhradeckém a Pardubickém kraji doprava zdražuje po dvou letech. Ve Zlínském kraji stojí cestující kilometr jízdy vlaky a autobusy 1,50 koruny. Zdražovalo se už letos v červenci. 

Na severu Moravy se loni zdražovalo jízdné hned dvakrát, potřetí to v dohledné době nebude. V Karlovarském kraji to bude od ledna bez zdražení. Do budoucna se prý ale změna cen nedá vyloučit. Dopravci bojují s inflací, nárůstem platů i kolísáním ceny pohonných hmot.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.