Dva izraelští vojáci jsou těžce zranění po marné snaze osvobodit rukojmí

Těžkým zraněním dvou izraelských vojáků skončil pokus o osvobození rukojmích zadržovaných v Gaze. Zahynulo při něm několik bojovníků Hamásu, ostatní prchli i se zajatci, uvedl deník The Times of Israel (ToI).

Jde o druhou vojenskou akci na záchranu zajatců, kterou Izraelské obranné síly (IDF) zveřejnily, při první se jim podařilo osvobodit zajatou vojačku.

Armáda pokračovala v noci na neděli v těžkém bombardování Chán Júnisu, největšího města jižní Gazy. Civilisty vyzvala k evakuaci, uvedla CNN.

[chooze:article;value:532151]

​Chán Júnis je podle IDF v současné chvíli největší baštou Hamásu. V tunelech pod ním se má skrývat Jahjá Sinvár, vrchní velitel Hamásu v Pásmu Gazy a druhý nejvyšší představitel hnutí po Ismáílu Haníjovi, který žije v luxusním exilu.

Sinvár sem uprchl ze severu Gazy po začátku izraelské pozemní invaze ukrytý v humanitárním konvoji, pravděpodobně v sanitce, informoval ToI.

Těžké boje zuří rovněž kolem uprchlického tábora Džabálijá na severu Pásma, kde se válčí o každou budovu, muž proti muži.

[chooze:article;value:531670]

​Izraelci přišli od začátku pozemní invaze o 97 vojáků, další jsou zranění. Ztráty Hamásu čítají podle IDF na sedm tisíc mužů. Mezi zabitými Izraelci jsou syn a synovec bývalého velitele IDF a současného člena válečného kabinetu generála Gadiho Eizenkota.

Izraelská armáda zveřejnila záběry, jak ozbrojenci Hamásu přepadli palestinské civilisty, zbili je a ukradli jim humanitární pomoc, kterou obdrželi od mezinárodních organizací.

IDF rovněž informovaly o nálezech zbraní ukrytých ve školách a mešitách v Gaza City a o vstupech do tunelů, které v nich ústí. Zbraně teroristů našli vojáci například v pytlích s logem UNRWA, což je Úřad OSN pro palestinské uprchlíky. Jednu odstřelovací pušku i s náboji objevili zašitou ve velkém plyšovém medvědovi.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.