Zemřel drsňák a hezoun, idol žen. Herci Ryanu O’Nealovi bylo 82 let

Byl "hollywoodskou legendou. Tečka," napsal Patrick O'Neal, který o skonu slavného otce informoval, uvedla BBC. Příčinu úmrtí rodina nesdělila, ale v roce 2001 byla O'Nealovi diagnostikována chronická leukémie a před jedenácti lety rakovina prostaty.

Ryan O'Neal se proslavil filmem Love Story z roku 1970. Příběh studenta Harvardu z bohaté rodiny, který se zamiluje do upřímné a poněkud neuctivé dívky z dělnického prostředí, mu vynesl nominaci na Oscara. Dílo patří podle Amerického filmového institutu mezi deset nejlepších romantických filmů všech dob.

[chooze:article;value:531967]

​V mládí se věnoval boxu a měl našlápnuto stát se profesionálem, pak ale zběhl k herectví. Jeho vysportované tělo a hezká tvář ho předurčovaly k úspěchu, po Love story se stal miláčkem žen.

Herectví měl i v genech. Jeho matka Patricie O'Callaghanová byla divadelní herečkou, otec Charles O'Neal spisovatelem a scenáristou. Ryan začínal coby filmový kaskadér, při studiích herectví pracoval jako plavčík a řidič náklaďáku. Po několika rolích ve westernech přišla populární telenovela Peyton Place, kde si zahrál s Miou Farrowovou.

Úspěch sklidily i další filmy Co dál, doktore? či Žena v ringu, kde hrál po boku Barbry Streisandové. V Papírovém měsíci z roku 1973 účinkoval spolu se svou tehdy devítiletou dcerou Tatum, jež získala Oscara za vedlejší roli a stala se rovněž herečkou. Jejich vztah byl komplikovaný, dcera tvrdila, že ji otcova žárlivost a týrání rodičů přivedlo k drogám. Usmířili se až v roce 2011, uvedla agentura Reuters.

[chooze:article;value:531829]

​Ryana O'Neala mohli diváci rovněž vidět ve válečném dramatu Příliš vzdálený most či v Kubrickově filmu Barry Lyndon. Nechybělo mnoho a zahrál si Michaela Corleona v Kmotrovi či Ramba. Roli Rockyho už měl téměř jistou, scénář však napsal Sylvester Stallone a nechtěl ho prodat, pokud nebude hlavní roli hrát on sám.

O'Neal byl dvakrát ženatý, bulvární noviny však plnil po mnoho let jeho bouřlivý vztah s herečkou Farrah Fawcettovou, která byla zase idolem mužské části publika.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.