Evropa už Rusku nestačí. Chce se zmocnit území na dalším kontinentu

Rusko zásadně mění svět, nemíní v tom přestat a ostatní země by se mu neměly stavět do cesty. Takový vzkaz světu vyslal ruský senátor Sergej Michajlovič Mironov. Po Evropě podle něj přišel čas na proměnu amerického konfliktu.

"Chtěli jste nový světový řád? Tady ho máte! Venezuela anektovala území Guyana-Esequiba, a to přímo před nosem kdysi mocného hegemona – Spojených států. Zbývá, jen aby Mexiko získalo zpátky Texas i další území. Je načase, aby se Američané zamysleli nad svou budoucností. A nad budoucností Aljašky," napsal na sociální síti X.  

Narážel tím na sílící spor mezi Guyanou a Venezuelou, jejíž prezident Nicolás Maduro ohlásil, že chce na ropu bohatý region obsadit, i na to, že Rusko největší a nejsevernější stát Spojených států v minulosti ovládalo. V roce 1867 jej ale prodalo právě vládě USA.

[chooze:article;value:531686]

Že by mělo Rusko znovu ovládnout Aljašku, které se samo a dobrovolně vzdalo, není v Rusku úplně nová myšlenka. Z úst ruských propagandistů zaznívá opakovaně. Její obsazení v odpovědi na západní protiruské sankce navrhoval v minulosti například i šéf ruské Dumy Vjačeslav Volodin. Jde ale spíš o zbožné přání ruského vedení, které nedokáže dosáhnout výraznějšího posunu ani ve válce proti mnohem slabší Ukrajině.

Spíše přáním je také skutečné obsazení dvou třetin guyanského území Venezuelou. V referendu ho sice údajně odsouhlasilo 96 % Venezuelanů a prezident Maduro už nařídil vytvoření nového členského státu Bolívarovské republiky Venezuela, ke skutečnému obsazení území ale zatím nedošlo a je otázkou, jestli se někdy uskuteční.

Na stranu Guyany se totiž podle CNN postavily jak Spojené státy, které s ní mají nyní jednat o obranné spolupráci, tak i jihoamerická regionální velmoc Brazílie, která už na hranice s ohroženou zemí vyslala své vojáky. Stav na místě tak představám Mironova příliš neodpovídá.

Putin hodlá znovu kandidovat na prezidenta. U moci je přes 20 let:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.