Vzácný jev vysoko nad Zemí. Astronautovi se podařilo vyfotit "rudý přízrak"

Poměrně vzácný atmosférický jev se podle Evropské vesmírné agentury podařilo vyfotit dánskému astronautovi Andreasi Mogensenovi, který je součástí posádky na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Jde o červené záblesky vysoko v atmosféře, kterým se říká rudý skřítek nebo červený přízrak.

Jde v podstatě o druh blesku. Jev vzniká ve výšce 40 až 80 kilometrů nad zemí, tedy v blízkosti hranice vesmíru, a objevuje se většinou nad silnými bouřkami. Proto je velmi těžké jej sledovat z povrchu zemského.

Právě proto je pro jejich studium vhodné pozorování z vesmíru. Na ISS je pro tyto potřeby dokonce speciální přístroj, takzvaný monitor interakcí mezi atmosférou a vesmírem.

[chooze:article;value:530775]

Tento konkrétní snímek ale vznikl s pomocí takzvané Davisovy kamery, která fungováním připomíná lidské oko. Zachycuje totiž změny v kontrastu, díky čemuž dokáže pořídit ekvivalent 100 000 snímků za sekundu při minimální spotřebě elektrické energie. Takové vlastnosti jsou pro vyfotografování jevu trvajícího zlomek sekundy ideální.

Tato kamera je součástí nového vesmírného experimentu pojmenovaného Thor-Davis. Jeho cílem je právě sledování bouřkových mračen a otestování tohoto nového způsobu jejich snímání. Je proto pravděpodobné, že další podobné fotky ještě vzniknou. 

Červené skřítky se ale podařilo několikrát vyfotit také v Česku. Například vloni v září se jejich fotografie pořízená Danielem Ščerbou nad Jeseníky stala astronomickým snímkem dne.

Děsivý úkaz na obloze. Blesk zobrazil obličej mimozemšťana (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.