Vraždy, útok na stařenku, pobodání. Psycholožka vysvětlila vlnu násilí v Česku

[chooze:gallery;value:34076]

​Jako by měl nastat konec světa. V závěru roku na lidi doléhá stres, eskaluje mezi nimi napětí, což mnohdy může vyústit v násilí. Případů je mnoho. Například ve středu odpoledne po čtvrté hodině byla v Plzni ve Žlutické ulici pobodána žena.

Na místo okamžitě po nahlášení události vyjíždělo větší množství policejních hlídek, které v bytě v pátém patře našly velice vážně zraněnou ženu s mnohačetnými bodnými ranami. Po převozu do nemocnice zemřela. Podezřelého policisté ihned zadrželi. 

"V minulosti muž spáchal více než deset trestných činů, mezi kterými nechybí ani vydírání, výtržnictví, loupež, ublížení na zdraví či podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka," uvedl k případu web krimi-plzen.cz.

[chooze:article;value:527308]

​Další úmrtí otřáslo v neděli obcí Krásná Lípa na Děčínsku. Ústečtí kriminalisté tam vyšetřují smrt 35letého muže, kterého nejspíš zabil o devět let mladší muž. Policie v souvislosti s tím zadržela 26letého muže a obvinila jej ze zvlášť závažného zločinu vraždy. V případě prokázání viny mu hrozí až 18leté vězení.

Další mladík kopl ve středu do hlavy 69letou ženu v Chebu. Podle záběrů, které se šíří na sociálních sítích, šla proti 26letému muži seniorka s červenou taškou, kterou chvíli na to brutálně napadl a chtěl ji okrást. Krátce po činu jej zadrželi kriminalisté.

Situace ve společnosti graduje, říká psycholožka

Podle psycholožky Lenky Čadové se situace zhoršuje během několika posledních desetiletí. "V prosinci se často chováme, jako by to byl poslední měsíc našeho života. Všechno uzavíráme a lidé jsou pod velkým stresem," upozorňuje Čadová.

[chooze:article;value:521302]

​"Poslední roky tato situace graduje. Problémem je, že jsou také lidé hodně nemocní, trpí respiračními chorobami a když se vrací po uzdravení do práce, tak tam často musejí všechno dohnat a jsou ve stresu," připomíná psycholožka.

A se stresem lidé často nedovedou žít, protože ani nechápou, jak funguje. "Když máme dlouhodobou stresovou reakci, tak naše tělo produkuje hormony, které ji pomáhají zvládat. Později jejich hladina v těle začne klesat. Některé rodiny jsou rovněž v tíživé ekonomické situaci. Nevědí, co s tím, co si mohou dovolit," říká odbornice. To má negativní důsledky.

"Přibývají ti, kteří se sebepoškozují a páchají sebevraždy. Buď agresi otáčejí sami proti sobě, nebo proti jiným. Řešení je však často jednoduché. Například pomůže, pokud mluví o svých problémech se svým okolím. Oni se mnohdy dostanou do situace, kdy vůbec nikde nevidí žádnou podporu," dodává Čadová.

Za vraždu manželky poslal soud muže ze Semilska do vězení. Odsedět si má 17 let (1/12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.