Vémola reaguje na obvinění z týrání zvířat. Vždycky jsem se o ně staral, tvrdí

Po rozhodnutí ministerstva životního prostředí bylo zápasníkovi odebráno mládě bílého tygra, které choval. Tygřici Rambu následně převezli do zařízení TIERART. Ministerstvo navíc ve čtvrtek uvedlo, že kromě chybějící dokumentace neměla Ramba ani drápy na předních končetinách. O tom se ale zápasník ve svém téměř pětiminutovém vyjádření na sociálních sítích nezmínil ani jednou. 

Vémolu proto vyšetřují kvůli podezření z týrání zvířat. Bijec se proti tomu brání. "Já jsem se o svoje zvířata vždycky staral s nejlepším vědomím a svědomím. Chodí ke mně desítky, možná stovky lidí se na ně dívat. Všichni, kdo mě znají, vědí, jaký mám vztah k těm zvířatům," zdůraznil. 

Tvrdí, že se úřady o Rambu zajímaly už před rokem, nakonec ale rozhodly, že v jeho chovu může zůstat. "Veterina řekla, že Antonie Ramba je ve skvělých podmínkách, že ji tady mohou nechat. Bylo to jejich rozhodnutí, že ji tady před rokem nechali. Všechno na moje náklady," pokračoval Vémola. 

[chooze:article;value:532103]

Zápasník se zároveň brání proti tomu, že by tygřici schválně nechával žít v nevyhovujících prostorech. Výstavbu mu prý veterináři zakázali. "Teď všude vypisují, že jsem ji choval v nevyhovujících podmínkách," stěžuje si Vémola. Taková informace se ale ani v jednom z vyjádření ministerstva životního prostředí nenachází. 

Na podmínky, ve kterých byla Antonie Ramba držena, si ale stěžovali zástupci Unie českých a slovenských zoologických zahrad, kteří se situací zabývali.

"Tito jedinci by měli být drženi v odpovídajících podmínkách a způsobem, kdy nejsou uměle narušovány jejich přirozené potřeby a kde mohou rozvíjet své přirozené vzorce chování. Je statisticky dokázáno, že v takových podmínkách se velké šelmy dožívají polovičního věku než v standardních expozicích a s kvalitní péčí v zoologických zahradách," uvedl v prohlášení ředitel Zoo Liberec David Nejedlo. 

Karlos Vémola v červenci promluvil o konci kariéry a stěhování Vémolandu (28/7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.