V Praze se setkali evropští ministři obrany. Řešili Ukrajinu i Izrael

Praha v pátek druhým dnem hostila jednání ministrů obrany zemí visegrádské čtyřky, tedy Česka, Polska, Slovenska a Maďarska, a také Středoevropské obranné spolupráce, kam patří též Rakousko, Slovinsko a Chorvatsko. Hlavním bodem pátečního jednání byla bezpečnostní situace na Ukrajině a na Blízkém východě a dopad těchto konfliktů na střední Evropu a západní Balkán.

I proto se do diskuze připojili také zástupci ze Severní Makedonie, Albánie, Černé Hory, Srbska nebo Kosova. To je celkem 13 zemí. Podle ministerstva obrany hostilo Česko společné zasedání ministrů obrany ze zemí střední Evropy a západního Balkánu poprvé.

[chooze:article;value:530248]

"Letošní rok nám bohužel připomněl křehkost této stability na západním Balkánu, protože přes 90 vojáků zraněných K4 při květnových nepokojích v Kosovu toho je důkazem," prohlásila k setkání česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Jednání se týkalo ale hlavně válečných konfliktů na Ukrajině a v Izraeli. "Právě konflikt v Gaze upoutal světovou pozornost. Ale my jsme se shodli, že ruská agrese pokračuje a že i na Ukrajinu musíme brát zřetel. Vnímáme to tak, že válka na Ukrajině je bezprostřední hrozbou," dodala Černochová. 

Jako hrozbu vnímá konflikt na Ukrajině i její maďarský protějšek Kristóf Szalay-Bobrovniczky. "Žijeme v době nebezpečí, protože to, co se děje na Ukrajině a co se děje v Izraeli, má dopad i na nás. Hlavně migrace je faktorem destabilizace. Od začátku konfliktu se snažíme dosáhnout okamžitého klidu zbraní," nechal se slyšet.

Česká republika letos formátu Středoevropské obranné spolupráce předsedala. V pátek ale zároveň předala předsednictví Maďarsku. Ministři obrany Česka, Polska, Maďarska a Slovenska během jednání také podepsali společnou deklaraci, ve které si určili další formy spolupráce. Jde například o přípravu další bojové skupiny nebo o ochranu vzdušného prostoru Slovenska.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.