V Gaze padl syn bývalého náčelníka generálního štábu izraelské armády

Otec padlého vojáka se zprávu o smrti svého syna dozvěděl při čtvrteční prohlídce jižního velitelství IDF, kterou vykonával spolu s Bennym Gancem. Gal Eisenkot byl zabit po výbuchu bomby v tunelové šachtě poblíž vojáků v táboře Džabálijá na severu Gazy. Ve vážném stavu byl převezen do nemocnice v Izraeli, kde na následky zranění zemřel. Jeho pohřeb byl naplánován na pátek v Herzliji, uvádí deník Times of Israel.

Zpravodajský kanál Channel 12 citoval bývalého šéfa zpravodajské služby IDF Tamira Haymana: "Na začátku války mi Gadi řekl, že hodlá řídit válku, jako by jeho syn byl na frontě v Gaze a jeho dcera byla unesena. A pak svým přímým, slavnostním stylem poznamenal: 'Moje dcera není unesena, ale můj syn je na frontě.'"

[chooze:article;value:531824]

Politici napříč politickým spektrem vyjádřili Eisenkotovi soustrast a truchlili nad smrtí jeho syna. "Naše srdce jsou zlomená. V předvečer Chanuky zhasla Galova svíce," uvedl Ganc v prohlášení s odkazem na židovský svátek světel, který začal ve čtvrtek večer. "Všichni jsme odhodláni pokračovat v boji za posvátné poslání, v jehož jménu Gal padl."

Premiér Benjamin Netanjahu vzdal Galu Eisenkotovi čest coby "statečnému bojovníkovi a skutečnému hrdinovi". "Naši hrdinové nepadli pro nic za nic. Budeme pokračovat až do vítězství," řekl premiér. Ministr obrany Joav Gallant prohlásil: "Kéž bychom byli hodni Galovy oběti a všech těch, kteří padli v této spravedlivé válce."

Izraelský prezident Jicchak Herzog s poukazem na jeho desítky let trvající vojenskou kariéru řekl, že Gadi Eisenkot "zasvětil celý svůj život bezpečnosti Izraele, IDF a země a on i jeho rodina nyní platí nesnesitelnou cenu". "Gal byl od dětství vychováván k lásce k národu a vlasti a v tomto duchu se choval po celou dobu, i když byl zabit," dodal Herzog. "Spolu s celým národem objímám pozůstalé izraelské rodiny, jejichž oběť je těžká a nesnesitelně těžká, a slibuji: Budeme i nadále střežit náš lid a milovanou zemi, pro ně i pro sebe."

https://twitter.com/yairlapid/status/1732794802457002221

Opoziční vůdce Jair Lapid sdílel fotografii, na níž se Gadi a Gal Eisenkot objímají v uniformě v době, kdy první z nich byl náčelníkem generálního štábu a druhý vojákem z povolání. "Ti dva odpovídají na volání, objevují se, když je potřeba, a dělají, co je potřeba. Osud celé země v jednom objetí," napsal Lapid na X.

Izrael rozšiřuje pozemní operace, velitele Hamásu hodlá likvidovat po celém světě:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.