Rodina netušila, jaký má doma poklad. Vzácný obraz se prodal za stamiliony

Rembrandtův zapomenutý obraz Klanění králů se v londýnské aukci prodal v přepočtu za enormních 312 milionů korun. "Jen málo Rembrandtových narativních obrazů zůstává v soukromém vlastnictví, takže tato příležitost byla pro soukromého sběratele nebo instituci stejně vzácná jako vzrušující," prohlásil podle CNN spolupředseda oddělení pro malby a kresby starých mistrů společnosti Sotheby's George Gordon.

Před dvěma lety byl přitom obraz naceněn nizozemskou akční síní Christie's v přepočtu na pouhých 359 tisíc korun. Od roku 1985 ho vlastnila nicnetušící německá rodina, která se chtěla díla zbavit. Nízká cena byla vysvětlena tím, že se jedná o obraz, který namaloval pouze Rembrandtův učeň, jak určil v roce 1960 německý historik Kurt Bauch. Ten ale obraz viděl pouze na černobílých fotografiích.

[chooze:article;value:531142]

Rodina se tak svého pokladu zbavila skoro zadarmo v porovnání s tím, za kolik byl nyní prodán. "Museli si myslet, že je mnohem lepší, než říká popis, a že by to klidně mohl být Rembrandt," řekl Gordon o kupcích, kteří si obraz v Christie's před dvěma lety pořídili a nyní pohádkově zbohatli. 

Zkoumání, zda se skutečně jedná o dílo slavného nizozemského malíře, nebylo lehké. Aukční dům Sotheby's tím strávil dlouhých 18 měsíců. Analýza navíc podle webu Financial Times odhalila, že Rembrandt před dokončením díla provedl řadu změn. Například ve svatozáři malého Ježíše a pokrývky hlavy Panny Marie.

Roky obdělávali pole. Netušili, že tam mají poklad (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.