Radikální změny v Argentině. Nový prezident zrušil deset ministerstev

Vysloužil si přezdívku El Loco, tedy šílenec, sám sebe označuje za lva a účesem připomíná Elvise Presleyho. Nový prezident slibuje Argentině radikální uzdravení. Třiapadesátiletý Javier Milei je původní profesí ekonom s radikálně pravicovými názory. Proto nezahálí a už teď plní první volební sliby.

Rozhodl se zrušit hned deset ministerstev, která jsou podle něj zbytečná. Jedná se například o ministerstvo kultury, školství, zdravotnictví nebo životního prostředí. Milei například dlouhodobě tvrdí, že změna klimatu je socialistický podvod. Většina resortů má být začleněná pod nové ministerstvo lidského kapitálu.

Milei chce Argentinu uzdravit hlavně ekonomicky. Například argentinská měna má podle něj menší hodnotu než výkaly a neslouží ani k hnojení. Chtěl by ji nahradit americkým dolarem. Netají se ani tím, že jeho velkým vzorem je Donald Trump.

[chooze:article;value:529931]

​Milei dostal ve volbách 56 procent hlasů a podle zahraničních médií ho volili hlavně mladí voliči a lidé z nižších sociálních vrstev. Během volební kampaně na pódiu vystupoval mimo jiné v převleku svého oblíbeného super hrdiny nebo s motorovou pilou.

Právě jeho divoká a emotivní vystoupení z něj udělala miláčka veřejnosti a vystřelila ho tak do politiky. Některé jeho výroky však mohly jeho kariéru spíš poškodit. Papeže Františka, který pochází z Argentiny, nazval imbecilem, který vždy stojí na straně zla, a v minulosti se opřel třeba i do argentinské fotbalové legendy Diega Maradony.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.