Nečekaná stopka. Americký senát odmítl schválit pomoc Ukrajině a Izraeli

V americkém senátu bylo 49 pro, 51 proti. Pro schválení přitom bylo potřeba 60 hlasů. Odmítnutí pomoci je šok nejen pro obě země ve válečném stavu.

Republikáni po svých politických rivalech chtěli, aby byla se schválením pomoci spojena i zásadní otočka v imigrační politice Bílého domu. Nešlo ale jen o ni. Třeba známý nezávislý senátor Bernie Sanders řekl, že nevidí důvod v nastalé situaci podporovat válečné cíle současného izraelského vedení. 

[chooze:article;value:531871]

​Pásmo Gazy mezitím zažívá nejtěžší bombardování od začátku izraelské vojenské operace. Intenzivní boje probíhají i na jihu pásma ve městě Chán Júnis. Je to neoficiální bašta Hamásu a dům tam má mít i hlavní osnovatel teroristických útoků ze 7. října Jahjá Sinvár. Podle Izraele se i s ochrankou opevnil v tunelech pod městem.

"Jeho dům je v oblasti Chán Júnis. Znamená to, že je tam teroristická infrastruktura, velitelská centra. Sinwar není nad zemí. Je pod zemí. Nechci rozvádět, kde, jak a co víme z hlediska zpravodajských informací. Není na místě o takových věcech mluvit v médiích. Naším úkolem je najít Sinvara a zabít ho," řekl Daniel Hagari mluvčí izraelské armády.

Záchrana rukojmích

Část Izraelců postup vlády a armády kritizuje. Záchrana rukojmích už podle nich není na prvním místě. Mluvčí armády se tyto pochyby snažil rozptýlit. A zároveň i odrazit kritiku za příliš vysoký počet mrtvých civilistů v Gaze.

[chooze:article;value:531824]

"Když se naše síly pohybují v oblasti a čistí ji, dochází i na boje tváří v tvář s teroristy. Když je naše síly spatří z dálky a je možné je zničit ze vzduchu, zničíme je ze vzduchu. Když dojde ke střetu s teroristy, reagujeme. Takto funguje čištění oblasti. V Gaze je stále přitom zadržováno 138 lidí unesených Hamásem. Řekl jsem 138, protože jedna z pohřešovaných osob má nyní status unesené osoby," uvedl Hagari.

Operace na jihu pásma Gazy jsou obzvlášť citlivé téma. Přesunuly se tam totiž statisíce uprchlíků. Šéf OSN mluví o humanitární katastrofě a chce jí odvrátit ráznou akcí Rady bezpečností OSN.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.