Blíží se masivní obleva. Meteorologové varují před vážným nebezpečím

Příští týden přinese zřejmě nejvyšší teploty z celého prosince. Česko tak po zasněžených dnech čeká masivní obleva. Už během víkendu budou teploty stoupat. "Skupenství srážek bude velmi rozmanité od deště, přes mrznoucí déšť až po sněžení," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Lidé by si měli dávat při pohybu venku větší pozor. "Při mrznoucím dešti se bude v Čechách tvořit ledovka, zejména v jihozápadní polovině Čech hrozí vzhledem k oblevě pády rampouchů a ledu ze střech," varoval ČHMÚ. Podle meteoroložky Dagmar Honsové to vypadá, že obleva bude rychlá a budou se také zvedat hladiny řek.

[chooze:article;value:531767]

​Situace na českých tocích je aktuálně klidná. "Hladiny sledovaných toků jsou setrvalé, slabě kolísají, případně jsou ovlivněny ledovými jevy (zámrzy, led u břehu). Až do neděle neočekáváme výraznější změny. Od neděle předpokládáme pozvolné oteplování, které s očekávanými srážkami bude způsobovat odtávání sněhové pokrývky ve všech polohách. Hladiny toků budou reagovat vzestupy hladin, pravděpodobně i s překročením stupně povodňové aktivity," uvedla hydroložka Martina Kimlová.

Hydrologové očekávají na menších tocích v nižších a středních polohách vzestupy v první polovině příštího týdne. "V důsledku dotoku se budou zvedat i hladiny větších toků. Středeční ochlazení situaci pravděpodobně stabilizuje," doplnila Kimlová s tím, že aktuální informace bude ČHMÚ upřesňovat podle situace.

[chooze:article;value:531783]

​V předvánočním týdnu nás pak čeká mírné ochlazení, ale nejvyšší odpolední teploty zůstanou stále nad bodem mrazu. "Na tak výraznou sněhovou nadílku a celodenní mrazy to do konce prosince už nevypadá," sdělila Honsová.

Zimní počasí se zatím na výjezdech záchranářů podepsalo jen minimálně. "V minulém týdnu jsme zaznamenali několik pádů spojených s náledím, ale bylo jich opravdu jen pár. Změnu předpokládáme se začátkem lyžařské sezóny, kdy se úrazovost zvyšuje pravidelně," uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Gorgiev.

V Nemocnici Havlíčkův Brod o víkendu ošetřili zhruba 50 úrazů ve spojitosti s náledím a sněhem. "Měli jsme zde například pána, který odhrnoval sníh ze střechy a spadl z ní, důsledkem bylo naštěstí jen několik zlomených žeber," informovala mluvčí nemocnice Petra Černo. Klinika urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové pak zaznamenala zhruba 10% nárůst počtu případů pacientů se zlomeninami a dalšími zraněními způsobenými pády.

Předpověď na víkend

​V sobotu bude oblačno až zataženo, místy sněžení. V Čechách v nížinách budou srážky smíšené, dešťové nebo mrznoucí. Při mrznoucích srážkách se bude tvořit ledovka. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -2 až -6 °C. Denní teploty pak -1 až 3 °C, na západě území mohou teploměry naměřit až 5 °C.

Neděle bude zatažená, od západu meteorologové očekávají déšť, místy mrznoucí. Bude se tvořit ledovka. "Na východě území zpočátku sněžení. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 1 až -4 °C. Denní teploty budou v rozmezí od 1 až 7 °C," uvedla Honsová.

Po neděli se budou až do středy denní teploty pohybovat od 5 do 10 °C, v úterý by mohly vyšplhat až na 12 °C. Bude zataženo až oblačno, občas déšť. V pondělí se bude tvořit ledovka.

Meteoroložka Honsová: Víkend přinese oteplení, bude se však tvořit ledovka:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.