Na Česko se řítí extrémní změna počasí. Teplotní výkyvy nastanou už příští týden

Konec týdne s sebou přinese mírný teplotní nárůst. Už příští týden se ale počasí v Česku výrazně změní a mráz vystřídají hodnoty šplhající vysoko nad nulu. Podle meteorologů by mohly dosahovat až k deseti stupňům Celsia.

"Teploty doslova vystřelí hned na začátku příštího týdne. V odpoledních maximech se bude teplota zastavovat až na 8 °C, některé modely udávají až 10 °C. Také nejnižší noční teploty nebudou klesat pod bod mrazu," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se mají nejnižší noční teploty pohybovat mezi 0 až 4 °C, na Moravě a ve Slezsku místy i kolem -3 °C. V Čechách se teploty vyšplhají postupně na 3 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty pak budou mezi 5 až 10 °C, na Moravě a ve Slezsku mezi 1 až 6 °C.

​Enormní teplotní skok má podle meteorologů jasné vysvětlení. Může za něj teplý vzduch, který k nám začal proudit od jihu. "Tlaková výše zeslábne a k nám se začne dostávat teplejší vzduch. Ale studený vzduch, který tu teď je, má větší hustotu a už se tu usadil, takže teplejší vzduch se objeví nejprve ve vyšších polohách, ale později se to změní. Oteplovat se začne postupně," vysvětlil meteorolog Petr Dvořák.

[chooze:article;value:530926]

​Proud teplého vzduchu, který náhle ovlivní počasí, je podle meteorologů jasným úkazem globálního oteplování v praxi. "To nepřináší jen vyšší teploty, ale i větší výkyvy. I do budoucna se můžeme těšit na to, že bude teplá zima, ale občas do toho přijde sněhová kalamita a dva týdny bude nezvykle mrazivo. Naopak v létě pak může přijít extrémní vlna veder a bude přes 40 stupňů Celsia," dodal Dvořák.

Nejde navíc o výjimku – podle meteorologů bychom si naopak měli na takové extrémní výkyvy počasí zvykat. "Uvádí se, že budou stále častější. Neznamená to, že nemůže být teplý podzim a že každý den bude jinak. Ale v dlouhodobém výhledu čekáme, že budou častější, než byly dřív," vysvětlil meteorolog Petr Zacharov.

Evropské země dál svírá mráz. Počasí komplikuje dopravu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.