Izrael se chystá zničit síť tunelů Hamásu zaplavením mořskou vodou

Deník Wall Street Journal přinesl informace, podle kterých má izraelská armáda (IDF) v plánu zneškodnit sítě tunelů Hamásu v Gaze tím, že je zatopí mořskou vodou. Během posledního měsíce bylo severně od uprchlického tábora al-Šatí sestaveno pět velkokapacitních čerpadel, přičemž každé z nich je schopno do podzemních chodeb přečerpat za hodinu tisíce metrů krychlových mořské vody.

Izrael minulý měsíc informoval americké představitele, že tuto možnost zvažuje, ale že musí ještě analyzovat a porovnat proveditelnost a ekologické faktory vzhledem ke strategické nutnosti. Někteří američtí představitelé vyjádřili nad tímto plánem znepokojení, zatímco jiní jej naopak podpořili. Zatopení tunelů by mohlo trvat až několik týdnů, čehož by mohli bojovníci Hamásu využít k evakuaci a potenciálně vzít rukojmí s sebou. Zatím však není jasné, zda by byl Izrael ochoten s tímto krokem vyčkat, dokud prostřednictvím vyjednávání nebudou vrácena všechna rukojmí.

[chooze:article;value:531537]

​Jedním z hlavních úskalí čerpání mořské vody do země je dopad na životní prostředí. Panují totiž obavy, že by slaná mořská voda prosakující do půdy mohla otrávit již tak částečně zasolené vodonosné vrstvy v podloží a také by mohla způsobit, že povrch bude extrémně nestabilní.

Zasolená půda v Gaze by navíc citelně ztížila pěstování plodin a také hrozí nebezpečí, že látky uložené v tunelech by mohly proniknout do půdy a dále kontaminovat oblast. Bývalí američtí představitelé řekli deníku Wall Street Journal, že tento plán by Izraeli možná přinesl celosvětové odsouzení, ale připustili, že by to mohl být jeden z mála způsobů, jak podzemní infrastrukturu Hamásu spolehlivě paralyzovat.

Podobnou taktiku už použil v roce 2015 Egypt, který zaplavil tunely Hamásu mořskou vodou, což vedlo ke stížnostem zemědělců v Rafáhu, že to poškodilo jejich úrodu. Obvykle armády používají k vyčištění tunelů psy a roboty, nicméně účinnost zaplavení tunelů se může ukázat jako lukrativní možnost pro IDF, která jim ušetří čas, finanční prostředky a pracovní sílu.

Na zdokonalení své sítě podzemních tunelů, z nichž mnohé vedou na izraelské území, vynaložil Hamás roky úsilí a miliardy dolarů. Deník The Jerusalem Post uvádí, že od zahájení izraelské pozemní invaze proti Hamásu bylo v Gaze objeveno více než 800 tunelových šachet, z nichž 500 jich IDF zničily. Právě v tunelech bylo po 7. říjnu drženo mnoho izraelských rukojmích, která byla odvlečena do Gazy.

Mnohé z tunelů spojovaly strategická místa Hamásu v podzemí a nacházely se v civilních oblastech, například v mateřských školách, mešitách a dětských hřištích nebo v jejich blízkosti, což představuje další důkaz toho, že Hamás využívá civilní obyvatelstvo Gazy jako válečnou zbraň. Dosud IDF zničily na 500 tunelů, především za použití výbušnin a zasypání.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.