EU chce zavést digitální pas pro výrobky. Podle kritiků může zboží prodražit

Méně odpadu a lehčí život pro spotřebitele. To si Brusel slibuje od nového nařízení. Přikazuje, aby s každým výrobkem dorazil na trh i jeho digitální pas.

"Firmy budou mít za úkol podat o výrobku celou řadu informací. A spotřebitel se je dozví prostřednictvím digitálního pasu. Na jejich základě se bude moci zákazník rozhodnout, zdali produkt koupí nebo ne," uvedla zpravodajka návrhu Alessandra Morettiová.

Zatímco nyní vám například s elektronikou přijde jen návod k použití, odteď to mají být také informace o tom, z jakých látek je vyroben, které součástky se v něm dají opravit a jak ho poté, co vypoví službu, nejlépe recyklovat.

[chooze:article;value:530076]

​"Zvyšují se požadavky na udržitelnost výrobků, na jejich trvanlivost, na jejich opravitelnost, to je velmi důležité, protože dneska se vám na tom výrobku pokazí malá součástka a vlastně ho musíte vyhodit jako celek," okomentoval europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

Změny čekají také na výrobce a prodejce oblečení a obuvi. Ti nově nebudou moci likvidovat zboží, které jim zůstane na skladech. "To znamená, že bude na těch prodejcích, zda je třeba darují do dětských domovů nebo co s nimi udělají, ale nebudou je moct někde nechat jako odpad," vysvětlila europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).  

[chooze:article;value:531717]

​Nařízení ale nemá napříč politickým spektrem jen fanoušky. Někteří poukazují na to, že firmám zkomplikuje život. A to by mohl zaplatit zákazník. "Hezký záměr, horší provedení. Dobré je to dělat tak, aby výsledkem byla nějaká byznysová proveditelnost na straně jedné a cenová dostupnost nebo komfort zákazníků na straně druhé. A tam si myslím, že nás čeká hodně problémů," uvedl europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Nařízení musí ještě formálně posvětit plénum Evropského parlamentu a také členské státy. Očekává se, že by mohlo být hotovo na začátku příštího roku. Výrobci poté budou mít dva roky na to, aby nová pravidla uvedli do praxe.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.