Výbuch sopky na Sumatře si vyžádal život nejméně 11 turistů, další se pohřešují

[chooze:gallery;value:34020]

​Po erupci vulkánu Marapi v západní oblasti ostrova Sumatra byly uzavřeny dvě horolezecké trasy a obyvatelům žijícím na svazích sopky bylo doporučeno, aby se kvůli možnému výronu lávy nepřibližovali k ústí kráteru na vzdálenost menší než tři kilometry, uvedl Ahmad Rifandi, pracovník indonéského Centra pro vulkanologii a zmírňování geologických rizik na monitorovacím stanovišti Marapi.

"Je zde 26 lidí, kteří nebyli evakuováni, našli jsme jich 14, tři z nich byli nalezeni živí a 11 mrtvých," cituje deník The Guardian Abdula Malika, vedoucího pátrací a záchranné agentury Padang. Dodal, že na hoře bylo od soboty celkem 75 turistů. Momentálně musely být pátrací a záchranné akce přerušeny, protože se objevily další menší erupce.

[chooze:article;value:531433]

Do pátrání po nich bylo nasazeno více než 160 pracovníků, včetně policistů a vojáků, uvedl Hari Agustian, úředník místní pátrací a záchranné agentury v Padangu, hlavním městě provincie Západní Sumatra. Osm z již zachráněných horolezců bylo převezeno do nemocnice s popáleninami a jeden měl zlomenou končetinu. Záchranné týmy musely pracovat celou noc na pondělí, aby pomohly dostat horolezce do bezpečí.

https://twitter.com/BNONews/status/1731499619392033243

Takřka 3 000 metrů vysoký vulkán vychrlil oblaka sopečného popela do výšky více než sedmi kilometrů. Popel pokryl nánosem částic několik vesnic a zastínil sluneční světlo, uvedl mluvčí Národní agentury pro zvládání katastrof Abdul Muhari. Úřady podle něj lidem rozdávaly masky a vyzvaly obyvatele, aby nosili brýle, a chránili se tak před sopečným popelem.

Na svazích jedné z nejaktivnějších sopek v zemi žije ve vesnicích Rubai a Gobah Cumantiang asi 1 400 lidí. Nejbližší vesnice jsou od vrcholu vzdálené pět až šest kilometrů. Muhari dodal, že úřady sopku pečlivě monitorují od doby, co senzory v posledních týdnech zaznamenaly rostoucí aktivitu.

Marapi, v překladu Ohnivá hora, je aktivní od lednové erupce, která si naštěstí nevyžádala žádné oběti. Je nejaktivnější sopkou na Sumatře a patří k dalším více než 120 aktivním vulkánům v indonéském souostroví. To leží na Pacifickém ohnivém kruhu, kde se setkávají kontinentální desky, které způsobují vysokou sopečnou a seizmickou aktivitu.

Sicilská sopka Etna se probudila. Lávu chrlila stovky metrů vysoko (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.