Průměrná mzda reálně klesla. Češi poosmé v řadě zchudli, zjistili statistici

Průměrná mzda oproti loňsku stoupla o 2 810 korun, tedy o 7,1 procenta. Ceny se ale zvýšily o osm procent. V tiskové zprávě o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

"Pokles reálných mezd pokračoval i ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců vzrostla sice proti stejnému období minulého roku o 7,1 procenta na 42 658 korun, ale po započtení vlivu inflace klesla mzda reálně o 0,8 procenta," vysvětlila vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ Jitka Erhartová.

Vzrostl i medián mezd, který určuje přesný střed mezi zaměstnanci. Bývá tak nižší než průměrná mzda. Ve třetím čtvrtletí vyšplhal na 37 492 korun. U mužů dosáhl 40 153 korun, u žen 34 705.

[chooze:article;value:531212]

"Čeští zaměstnanci meziročně zchudli již v osmém kvartále v řadě, což v novodobé historii nemá obdoby. Po příšerném roce 2022, kdy jejich reálné výdělky klesly dokonce nejvíce ze všech zemí OECD," okomentoval výsledky ekonom Vít Hradil.

I když Češi zchudli meziročně, oproti předchozímu období si mírně přilepšili. "Mezičtvrtletně se průměrná mzda nominálně zvýšila o 1,5 procenta, a růst spotřebitelských cen (0,7 procenta) tedy předehnala. Češi tak oproti předchozímu kvartálu již podruhé za sebou nepatrně zbohatli," uvedl Hradil.

V EU inflace klesá, v Česku naopak stoupá. Už teď jsme druzí nejhorší (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.