Odborníci společnosti Promocodius porovnali Black Friday v USA a v České republice

Spotřebitelé hledají slevy a výhodné nabídky

Více než 60 % amerických spotřebitelů plánuje nákup vánočních dárků v internetových obchodech s využitím promo kódů, jako jsou například slevové kódy Promocodius. Pozadu nezůstává ani Česká republika - to potvrzují i odborníci. Začátkem listopadu Američané již zaplňují své elektronické košíky vánočními produkty, přičemž online nakupování v České republice začíná ještě dříve, konkrétně koncem října. Iryna Efremenko z PromoCodius uvádí: "Spotřebitelé jsou stále více zapojeni do online nákupů, a proto je důležité, abychom nabídli atraktivní slevy a promo kódy, které je přilákají k nám.”

Online nakupování je stále populárnější

Zatímco online prodeje vánočního zboží a dárků v USA vzrostly meziročně o 8,9% loni, letos se očekává až 15% nárůst ve srovnání s rokem 2022. Průzkumy ukazují, že 63% Američanů nakupuje všechny nebo většinu svých dárků online, a 14% amerických spotřebitelů plánuje nakoupit alespoň čtvrtinu svých vánočních dárků v online obchodech. A kdo dává přednost nákupu online? Jsou to mladší generace ve věku od 18 do 45 let - více než 60% z nich bude nakupovat online. 

Odborníci ze společnosti Promocodius upozorňují, že online nakupování roste i v České republice, i když ne tak rychle. V letošním roce plánuje nakoupit dárky v e-shopech přibližně 42 % českých spotřebitelů, což je o 5 % více než loni, kdy jich bylo 2 022. Rostoucí trend nakupování online, který je posílen změnou nákupního chování v roce 2020 v důsledku pandemie koronaviru, poukazuje na rostoucí zájem Američanů o nakupování online s využitím promo kódů. V letošním roce plánuje 63 % Američanů nakoupit všechny nebo většinu dárků online, což naznačuje rostoucí trend. Odborníci ze společnosti Promocodius upozorňují, že online nakupování roste i v České republice, i když ne tak rychle. Letos plánuje nakoupit dárky v e-shopech přibližně 42 % českých spotřebitelů, což je o 5 % více než loni, kdy jich bylo 2022.

Zákazníci hledají slevy a výhody

Kromě slevových akcí se stále více e-commerce obchodníci spoléhají na personalizované promo kódy, které umožňují zakoupit vybrané zboží za výhodnějších podmínek, nebo na slevové kupóny s bezplatnou dopravou nebo prodlouženou zárukou na zakoupený produkt. Iryna Efremenko, manažerka slevových kódů ve společnosti PromoCodius, potvrzuje, že zájem o slevové kupóny roste ještě více v listopadu a prosinci s přibývajícími vánočními svátky. "Dva měsíce před Vánocemi tradičně zaznamenáváme až o 25% více zájmu o slevové kupóny a promo kódy pro elektroniku, oblečení, hračky, knihy, šperky a kosmetiku. Právě před a mezi svátky roste také poptávka po slevových kupónech na potraviny, nápoje a občerstvení.”

Data platformy slev odhalují, že v listopadu a prosinci její uživatelé nejčastěji vyhledávají slevové kupóny s kódy na spotřební elektroniku (38%), a na oblečení (26%), jako jsou aktuální kód pro About You sleva nebo slevový kupón Zalando: https://promocodius.com/cz/obchody/zalando. Hračky, knihy a kosmetika jsou také mezi nejhledanějšími kategoriemi.

Někteří kupují dárky s předstihem, jiní s nákupem čekají až do poslední chvíle

Stejně jako každý rok, i letos to vypadá, že někteří spotřebitelé nechají své nákupy na poslední chvíli. Přibližně 25% začíná nakupovat na Černý pátek, zatímco dalších 30% amerických spotřebitelů začíná nakupovat vánoční dárky ve druhém týdnu prosince, kdy může být již příliš pozdě na to objednat online.

Češi se zdají být pečlivější – více než 40% online nakupujících začíná své vánoční nákupy na Černý pátek nebo dokonce dříve. Vánoční dárky je vhodné nakupovat s předstihem, abyste se vyhnuli problémům s jejich doručením na Štědrý den.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.