Ministerstvo shání peníze na platy školních pracovníků. Pomoci mají kraje

Ministerstvo školství řeší, kde vzít na platy nepedagogických pracovníků. Pomoci by mohly obce a kraje. Vláda prý už s nimi jedná, zatím se ovšem obě strany nedohodly na kompenzacích.

"Je legitimní vést debatu, ale není možné ji vést bez toho, aniž by se neřeklo, jak se to bude promítat třeba do rozpočtového určení daní," uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

"My ji za Kraj Vysočina připouštíme, pochopitelně za podmínek, že by došlo k nějaké dohodě o kompenzaci," řekl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS).

[chooze:article;value:531509]

​O platech nepedagogických pracovníků se jedná i na pražské radnici. Opozice chce na jejich navýšení najít finance v rozpočtu už na příští rok.

"Vzhledem k tomu, že jde o tabulkové platy, které jsou všude stejné, a v Praze jsou náklady mnohem vyšší, tak je potřeba, abychom jim nějak pomohli. Ačkoliv uznávám, že je to dlouhodobě neudržitelný stav. Jaká částka to bude, jestli půl miliardy, nebo miliarda, to vám řeknu až před zastupitelstvem, my to budeme propočítávat," uvedl poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher (za ANO).

"Jednodušší by to bylo pro obce, které mají nějaký větší aparát, který je schopen to zvládnout. Komplikovanější by to bylo pro menší obce, které na to nejsou personálně vybavené," zhodnotil prezident Asociace ředitelů základních škol ČR Luboš Zajíc.

Platy nepedagogických pracovníků byly jedním z důvodů stávky, které se minulý týden účastnilo přes sedm tisíc škol.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.