MAPA: Města hlásí desítky cm sněhu. ČHMÚ ukázal, kde ho napadlo nejvíc

[chooze:gallery;value:34028]

Sníh a mráz se začal do České republiky postupně dostávat od 25. listopadu, kdy na některých místech spadly první vločky. Pořádné sněžení ale přišlo až v průběhu uplynulého víkendu. Nejvíce sněhu naměřili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na měřicí stanici Plechý v obci Nová Pec, kde ho bylo v pondělí ráno 87 centimetrů. Ještě v neděli byla tato hodnota na čísle 94.

V pondělí bylo přes 70 centimetrů sněhu i na dalších měřicích stanicích. Konkrétně u Blatného vrchu (86 centimetrů), Lysé hory (78 centimetrů), Bučiny u Kvildy (73 centimetrů) a Šeráku (70 centimetrů). Vysoké hodnoty naměřila i stanice Luční bouda v Peci pod Sněžkou (65 centimetrů) a Králický Sněžník na Dolní Moravě (60 centimetrů).

Obrovská vrstva sněhu se ale držela i ve větších městech. Například Jindřichův Hradec byl v pondělí ráno pokrytý 51 centimetry sněhu. V pátek tam přitom bylo o 41 centimetrů bílé pokrývky méně. S nánosem sněhu se potýká i Jihlava, kde napadlo 43 centimetrů. Sněžení potrápilo i České Budějovice, kde napadlo 34 centimetrů.

[chooze:article;value:530926]

Silničáři měli spoustu práce s odklízením sněhu také v Havlíčkově Brodě (30 centimetrů), Vsetíně (28 centimetrů) a Ostravě. Podle výsledků měřicí stanice v městské části Poruba tam napadlo taktéž 28 centimetrů sněhu.

Začátek prosince byl navíc na řadě měřicích stanic rekordní. "Z dat, která máme do dnešního okamžiku k dispozici v databázi, nejvyšší denní úhrn nového sněhu zaznamenaly 1. prosince 2023 stanice Husinec (60 centimetrů), Nový Rychnov (50 centimetrů) a Volary (40 centimetrů)," uvedl ČHMÚ na sociální síti X

​Podle meteorologů celkový český rekord za měsíc prosinec nepadl. Ten se datuje již do roku 1906, kdy na Silvestra bylo naměřeno ve stanici Morávka, Slavíč 80 centimetrů nového sněhu. 

Sníh nejen v sobotu komplikoval dopravu po celé republice. Problémy způsobovaly kamiony, řekl Rýdl:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.