Izrael rozšiřuje pozemní operace, velitele Hamásu hodlá likvidovat po celém světě

Izraelská armáda v neděli oznámila, že rozšiřuje své pozemní operace na celé Pásmo Gazy. "IDF obnovují a rozšiřují pozemní operaci proti opěrným bodům Hamásu v celém Pásmu Gazy," uvedl mluvčí IDF Daniel Hagari na nedělní tiskové konferenci. Vyzdvihl význam letecké podpory, kterou letectvo poskytuje pozemním silám, a uvedl, že letecké údery proti velitelstvím teroristů, výrobnám zbraní, tunelům teroristů a místům na odpalování raket omezují hrozby, které představují pro pozemní operaci. "Naše politika je jasná – silou zasáhneme jakoukoli hrozbu, která je namířena proti našemu území," cituje CNN z Hagariho nedělního projevu.

Hagari dále uvedl, že Izrael při jednom z leteckých úderů "zlikvidoval" velitele praporu Hamásu Šatí Hajthama Khuwajariho, který byl podle IDF zodpovědný za vyslání teroristů Hamásu do Izraele během masakru 7. října a vedl boje proti vojákům v táboře Šatí v Gaza City během pozemní ofenzivy. Podle IDF byl Khuwajari a jeho prapor zodpovědný za zabezpečení nemocnice al-Šífa, kde má teroristická skupina údajně operační základnu. IDF následně zveřejnily záběry leteckého útoku v Pásmu Gazy, při kterém byl Khuwajari zabit.

[chooze:article;value:531453]

Nejvyšší izraelský představitel pro vnitřní bezpečnost Ronen Bar v izraelské veřejnoprávní televizi Kan řekl, že Izrael je odhodlán zlikvidovat Hamás po celém světě, i kdyby to mělo trvat roky. "Kabinet nám stanovil cíl. Slovy ulice je to likvidace Hamásu. A my jsme odhodláni to udělat. To je náš Mnichov. Všude: v Gaze, Izraeli, Libanonu, Turecku, Kataru, všude," řekl šéf bezpečnostní služby Šin Bet. Podle deníku The Times of Israel v prohlášení odkazoval na incident z 5. září 1972, kdy během olympijských her v Mnichově byli zabiti dva Izraelci a dalších devět jich bylo vzato jako rukojmí členy palestinského teroristického hnutí Černé září.

https://twitter.com/IDFSpokesperson/status/1731402536433664161

"Bude to trvat několik let, ale budeme tam, abychom to zvládli. Odpovědnost za bezpečnost je na nás. Naší povinností je zajistit jak bezpečnost, tak pocit bezpečí," prohlásil a dodal: "Bohužel, 7. října jsme to nedokázali. Myslím, že jsme na vzestupu. Nečekáme. Z těchto událostí jsme si vzali ponaučení."

Podle představitele americké armády byl v severním Iráku proveden "sebeobranný úder" proti odpalovacímu stanovišti bezpilotních letounů, využívanému ozbrojenou skupinou spojenou s Hašd Šaabí, koalicí bývalých polovojenských sil začleněných do irácké pravidelné armády, uvedlo CNN. Podle dvou iráckých bezpečnostních zdrojů bylo při leteckém útoku v severoirácké provincii Kirkúk zabito nejméně pět členů proíránské polovojenské skupiny.

Americký torpédoborec v neděli sestřelil několik bezpilotních letounů, když chránil komerční lodě v Rudém moři, které se staly terčem útoků "z oblastí kontrolovaných Hútíi v Jemenu", uvedlo americké Centrální velitelství (CENTCOM). "Dnes došlo ke čtyřem útokům proti třem samostatným komerčním plavidlům operujícím v mezinárodních vodách na jihu Rudého moře," uvádí CENTCOM ve svém prohlášení. "Torpédoborec třídy Arleigh-Burke USS Carney reagoval na tísňová volání z lodí a poskytl pomoc a sestřelil tři bezpilotní letouny, které během dne mířily na válečnou loď," stojí tam.

Podle informací deníku The Jerusalem Post předsedkyně Mezinárodního výboru Červeného kříže Mirjana Spoljaric Eggerová měla v pondělí navštívit Pásmo Gazy v rámci snahy přimět Hamás, aby umožnil zástupcům Červeného kříže kontrolovat rukojmí zadržovaná touto teroristickou skupinou, informoval v neděli izraelský armádní rozhlas.

Izrael masivně útočí na Pásmo Gazy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.