Izrael zabil velitele Hamásu, který stál za smrtícími útoky. Ofenzíva v Gaze bude pokračovat

Ministr obrany Gallant v sobotu prohlásil, že Hamás porušil dohodu o příměří a "odmítl propustit 15 žen a 2 děti", které jsou stále drženy v zajetí v pásmu Gazy. Gallant dodal, že žádná armáda na světě nepřivedla zpět 110 živých zajatců z teroristické skupiny.

Premiér Benjamin Netanjahu v projevu k obnoveným bojům v pásmu Gazy uvedl: "V posledních dnech jsme se zaměřili na 400 cílů Hamásu. Válka bude pokračovat, dokud nedosáhneme všech cílů, a toho nelze dosáhnout bez pokračování pozemní ofenzívy," uvedl v projevu k obnoveným bojům v pásmu Gazy premiér Benjamin Netanjahu.

[chooze:article;value:531260]

Dodal, že dosud bylo propuštěno 110 osob, z nichž 86 jsou izraelští civilisté, včetně dětí, žen a starých lidí. "Před rozhodnutím jsem přemýšlel jak vyjednávat s ďáblem, který vraždí, unáší a znásilňuje. Jedním dechem jsem však věděl, že můžeme zachránit desítky životů. Přivezli jsme jich hodně, ale mise ještě není u konce," řekl Netanjahu.

Izraelské obranné síly (IDF) v sobotu oznámily, že na základě přesných informací IDF a ISA zlikvidovaly bojové letouny izraelského letectva velitele praporu Shejaiya Wessama Farhata. Farhat velel praporu vod roku 2010 i během operace "Ochranné ostří", během níž nařídil teroristům zaměřit se na vojáky IDF v Shejaiya, včetně dvojího útoku, který měl za následek smrt šesti vojáků IDF, informuje server Ynetnews.com.

Rovněž se podílel se na plánování masakru ze 7. října, přičemž nařídil teroristům z jednotek Hamásu "Nuhkba", aby infiltrovali kibuc Nachal Oz a stanoviště IDF. Kromě toho byl Farhat jedním ze strůjců teroristického útoku v roce 2002 na Mechinat Acmona, při kterém bylo zabito pět izraelských civilistů a také byl jedním ze strůjců teroristického útoku protitankovou střelou na civilní autobus v kibucu Nachal Oz v roce 2011, při němž bylo zabito izraelské dít.

Izraelští vojáci objevili v severním pásmu Gazy desítky raket včetně 30 raket Grad ukrytých pod bednami patřícími UNRWA, agentuře OSN, která podporuje pomoc a lidský rozvoj palestinských uprchlíků, oznámily v sobotu odpoledne IDF. Kromě toho izraelské síly během prohlídek v této oblasti našly řadu zbraní a vojenského vybavení, včetně granátů a výbušnin, částí zbraní, nožů, vest a průzkumného vybavení, informuje The Jerusalem Post.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.