Velké nadnárodní firmy budou místo daňových rájů platit v Česku

Povinnost se týká společností, jejichž výnosy ročně překročí 750 milionů eur (přes 18 miliard Kč). V Česku je nově čeká 15procentní dorovnávací daň ze zisku vytvořeného u nás v případě, že by od nich vybrané daně byly nižší.

„Velké nadnárodní skupiny budou v ČR odvádět minimální daň 15 %, což je důležitý krok k zajištění spravedlivého a vyváženého zdanění v naší zemi. Připojíme se tím ke státům, které odmítají umožnit odklon firemních zisků do tzv. daňových rájů,uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

[chooze:article;value:531251]

​Zákon je včleněním směrnice Evropské unie do českého právního systému. Ta byla schválena v prosinci 2022 během českého předsednictví s cílem, aby nadnárodní skupiny platily spravedlivý podíl daní bez ohledu na to, kde působí a přestaly přesouvat zisky do států, kde nepodléhají žádnému nebo jen nízkému zdanění.

Pokud by zákon nevznikl, rozpočet ČR by o tyto peníze přišel. Ministerstvo financí odhaduje, že tímto způsobem by ročně mohlo vybrat zhruba dvě miliardy korun.

Dorovnávací daň by se podle ministerstva financí měla týkat “jednotek“ nadnárodních skupin a přibližně 3 200 společností, které sdružují. Nižší částku, než tu odpovídajíc 15procentní dani, jich u nás podle resortu platí několik stovek.

Zákon ještě musí podepsat prezident, platit by měl od 31. prosince.

ČNB zmírnila pravidla k hypotékám. Změna začne platit už v lednu (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.