V Německu roste hrozba terorismu. Cílem mohou být vánoční trhy

Policisté procházející mezi návštěvníky vánočních trhů – tak to teď před prvním adventním víkendem vypadá ve městech napříč Německem. Tajné služby varují před zvýšeným rizikem teroristických útoků a bezpečnostní složky jsou v pohotovosti.

Tento týden policie zadržela teprve patnáctiletého chlapce a jeho údajného komplice, kteří pod vlajkou Islámského státu údajně plánovali zaútočit na vánoční trh v Leverkusenu. Posloužit jim měl malý kamion, který chtěli uprostřed davu vyhodit do povětří.

"Podezříváme je z plánování a přípravy teroristického útoku. Mladík sdílel své plány v chatovací skupině, kde se domlouval na konkrétních způsobech provedení útoku na vánoční trhy," řekl německý ministr pro vnitřní záležitosti ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko Herbert Reul.

[chooze:article;value:530356]

​Policie teenagera zadržela ve městě Burscheid nedaleko Kolína nad Rýnem a vzala ho do vazby. Pro druhého mladíka si vyšetřovatelé přijeli do Braniborska. "Udělali jsme prohlídku v bydlišti obviněného. Během ní jsme našli paměťová média, která v tuto chvíli analyzujeme," řekla státní zástupkyně v Düsseldorfu Isabel Boozová.

Po útoku chtěli údajně oba nezletilí opustit Německo a připojit se k odnoži Islámského státu v Afghánistánu. Případ není ojedinělý. Jen o pár dní dříve policisté pro změnu v Dolním Sasku zadrželi jednadvacetiletého mladíka původem z Iráku. I on plánoval v Německu před Vánocemi rozpoutat teror.

Počet radikálů, kteří chtějí v Evropě rozpoutat "svatou válku" proti Západu, roste zejména kvůli válce v Pásmu Gazy. V ohrožení jsou podle policie i synagogy a židovské instituce.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.