Meteorologická zima začíná zostra. Ptejte se Dagmar Honsové, co nás čeká

V posledních letech často skloňujeme "letní" zimy, které jsou chudé na sněhovou pokrývku v nižších a středních polohách, ale i v horských oblastech často dochází k oblevám. Často přepisujeme tabulky teplotních rekordů. Třeba loni v lednu, který odstartoval v Javorníku teplotou 19,6 °C.

Letošní vydatné sněžení na startu meteorologické zimy budou v příštím týdnu střídat v ranních minimech teploty až na -15 °C.

[chooze:article;value:530970]

Jaká bude letošní zima?

Sezónní výhledy počasí, které vydávají velká evropská a americká centra, počítají ve střední Evropě s teplotně mírně nadprůměrnou zimou. S největší teplotní kladnou odchylkou počítají pro únor. To ale neznamená, že se nesetkáme sem tam se sněhovou kalamitou nebo ledovými dny. Dobrá zpráva je ale ta, že na srážky bude zima bohatá.

[chooze:memo;value:16adefd8-de28-48b4-8685-f5498f10ac70]

​Mezi klady teplotně nadprůměrné zimy patří například ekonomická úspora za topení nebo za ošetření silnic silničáři, dále nám počasí umožňuje více času trávit venku. Více se hýbeme, což je dobré pro naši kondičku. Při procházkách se psy se na chodnících ve městech nesetkáváme tak často se solí.

Teplá zima má ale také své záporné stránky – rychleji se šíří respirační onemocnění i chřipky, nepromrzne dostatečně půda a přezimuje více škůdců.

Lyžařská sezóna začíná. Rolbaři upravují běžecké tratě, otevřou i některé skiareály:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.