Izrael prodloužil příměří s Hamásem. Teroristé pak udeřili v Jeruzalémě

Příměří mezi Izraelem a Hamásem bylo původně prodlouženo do sedmi hodin ráno tamního času (šest našeho). Za podmínky, že teroristé propustí dalších deset rukojmích, Izrael pak propustí další vězněné Palestince. Obě strany celou noc jednaly přes katarské a egyptské prostředníky, uvedl Times of Israel. Pokračování příměří přiletěl v noci na čtvrtek do Tel Avivu osobně podpořit také americký ministr zahraničí Antony Blinken. 

Kamenem úrazu byl seznam Izraelců, kteří mají být propuštěni. Podle židovského státu neodpovídal dohodám. Izrael požadoval přednostní osvobození žen a dětí a nejméně deset jmen. Zřejmě obě tyto podmínky podle listu seznam předložený Hamásem nesplňoval. Podle BBC Hamás nabídl sedm rukojmích a těla dvou dětí a jejich matky, jež údajně zabil izraelský nálet.

[chooze:article;value:530991]

Několik minut před šestou Izraelské obranné síly (IDF) oznámily, že "operační pauza" bude pokračovat s ohledem na úsilí zprostředkovatelů o propuštění rukojmích. Hamás by měl oplátkou propustit 8 rukojmí.

To ale neznamená, že zavládl úplný klid zbraní, naopak. Podle deníku Times of Israel došlo krátce poté u autobusové zastávky na okraji Jeruzaléma k teroristickému útoku, při němž zemřeli tři lidé. Dalších šest lidí je zraněných. Mají být ve vážném až středně vážném stavu. Zastávka byla cílem útoků už v minulosti. Před rokem tam explodovala bomba.

Na skupinu měla střílet dvojice Palestinců z východního Jeruzaléma, které následně zlikvidovali příslušníci bezpečnostních složek s pomocí ozbrojeného civilisty. Útok zachytila bezpečnostní kamera. Rozvědka Šin bet následně uvedla, že oba útočníci měli vazby na Hamás a byli za teroristické aktivity v minulosti věznění. Teroristé byli vyzbrojeni puškou AR-15 a pistolí.

[chooze:article;value:530712]

Ministr vnitřní bezpečnosti Itamar Ben Gvir už vyzval k tvrdé odpovědi na tento útok. "Tento typ incidentu znovu dokazuje, že nesmíme ukázat slabost, a že naopak musíme s Hamásem mluvit pouze prostřednictvím činů, pouze prostřednictvím války," nechal se slyšet.

Podle izraelské armády zůstává v zajetí 159 rukojmích unesených při teroristickém útoku 7. října.

Celkem za šest dní příměří Hamás propustil 73 Izraelců (či lidí s dvojím občanstvím), 23 Thajců a jednoho Filipínce. Cizinci se do dohody o příměří nezapočítávají, jejich propuštění si země vyjednávají přes prostředníky zvlášť. Izraelské věznice opustilo na oplátku celkem 210 Palestinců.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.