Fialově kabinetu věří jen pětina lidí. Je to nejhorší výsledek od vlády Nečase

[chooze:gallery;value:33981]

Mírně se propadla důvěra v Senát, ale stále se pohybuje okolo třetiny veřejnosti. Aktuálně je to 32 procent. Vládě a Poslanecké sněmovně věří ještě méně lidí.

"Poslanecké sněmovně důvěřuje 29 procent a členům vlády 21 procent veřejnosti. Míra důvěry českých občanů v instituce politické výkonné a zákonodárné moci (s výjimkou prezidenta) je tedy tradičně velmi nízká," uvedla agentura STEM ve svém listopadovém průzkumu. 

Členům vlády podle průzkumu častěji důvěřují stoupenci stran koalice SPOLU než příznivci Pirátů a STAN. Současná vláda má jen o něco vyšší podporu, než měla vláda Petra Nečase v letech 2012 a 2013. Nečasův kabinet měl podle agentury STEM nejnižší důvěru mezi občany.

[chooze:article;value:527722]

​Prezidentovi důvěřuje nadpoloviční většina občanů. "Důvěra v prezidentskou instituci se s nástupem nově zvoleného prezidenta Petra Pavla výrazně zlepšila," informovala agentura. Důvěra v prezidenta republiky se podle agentury vyvíjela jako u jeho předchůdců na začátku jejich prvních volebních období, kdy se otočil klesající trend důvěry. V květnovém průzkumu STEM měl Pavel po nástupu do funkce důvěru téměř tří pětin veřejnosti.

Ústavní soud je sice podle veřejnosti nejdůvěryhodnější institucí (59 procent), v posledních letech ale mírně oslabuje. Podle agentury STEM to zřejmě má souvislost se změnou osazenstva a s některými kontroverzemi okolo kandidátů na ústavní soudce a stávajících členů.

Vláda řešila strategické investice. Potenciál vidí ve firmě vyrábějící čipy (29/11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.