Zemi zasáhlo velmi silné záření. Vědci nemohou uvěřit, odkud z vesmíru přišlo

Zemi podle nově publikované studie v časopise Science zasáhlo kosmické záření s nesmírným množstvím energie. Částici tohoto paprsku vědci pojmenovali po japonské bohyni slunce Amaterasu a její energii odhadují na 240 exaelektronvoltů (EeV).

"Když jsem poprvé zaznamenal tento vysokoenergetický paprsek, pomyslel jsem si, že muselo dojít k omylu, protože vykazoval úroveň energie, která nemá v posledních třech desetiletích obdoby," vyjádřil se k objevu hlavní autor studie a astrofyzik z Metropolitní univerzity v Osace Tošihiro Fudžii. 

[chooze:article;value:527097]

​Jedná se tak o druhou nejvíce energetickou částici kosmického záření, kterou vědci zaznamenali. Dosavadním rekordmanem zůstává částice Oh My God zachycená v roce 1991, která měla odhadovanou energii kolem 320 EeV (pohybovala se tedy rychlostí více než 99,9 % rychlosti světla). 

Neznámý původ

V obou případech se jedná o tak silné kosmické záření, že by teoreticky nemělo vůbec existovat. Přesto v roce 1991 a o třicet let později byly takové částice zachyceny. Jaký je jejich zdroj, to vědci nevědí – v naší galaxii totiž není nic, co by jim takovou energii mohlo dát.

A nejenže vědci nevědí, co záření způsobilo – není jasné ani to, odkud Amaterasu k Zemi dorazila. "Směr její dráhy ukazuje na vesmírnou prázdnotu," uvedli vědci ve studii. Zdá se, že záření pochází z oblasti mezi galaxiemi, kde neexistuje téměř nic – žádné hvězdy, planety, mlhoviny ani jiné známé vesmírné struktury. 

[chooze:article;value:516548]

​Je možné, že zdroj paprsku se nachází v jiné části vesmíru a ze své dráhy se vychýlil v důsledku magnetického pole. Vzhledem k obrovské energii částice ale tato teorie trochu pokulhává. Zůstává tak záhadou, kde Amaterasu vznikla a co ji způsobilo. Vědci si pohrávají s myšlenkou explozí supernov, splynutí černých děr a pulsarů. 

"Částice ale mohla pocházet také z neznámého astronomického jevu, který je mimo standardní model fyziky," namítá Fudžii. Dodnes si však vědci stále nejsou jisti ani tím, jaký byl zdroj částice Oh My God, která k Zemi dorazila před třiceti lety. 

Letos v říjnu vědci informovali také o dosud nejsilnějším gama záření z vesmíru. Podívejte se na jeho modelaci ve videu níže:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.