Tragédie v polském dole. Prasklé potrubí zabilo čtyři horníky

Šestičlenná skupina horníků byla nasazena k pročištění patrového zásypového potrubí nacházejícího se v hloubce asi 600 metrů pod zemí. Během plnění potrubí vodou však došlo k nekontrolovanému prasknutí, v důsledku čehož zemřely čtyři osoby. Všichni byli zaměstnanci společnosti ZG Sobieski, uvedl mluvčí společnosti Marcin Maślak.

"Původní informace hovořily o třech obětech, ale v tuto chvíli již víme, že při incidentu zemřeli čtyři lidé. Jedna osoba byla zraněna, ale je při vědomí a jedna vyvázla bez zranění, informovala polská TVN24 s odkazem na vyjádření Piotra Strzody z báňského úřadu.

[chooze:article;value:530962]

Zásypové potrubí slouží k přepravě zásypového materiálu k vyplnění prostoru po těžbě. V potrubí proudí směs vody a netoxických pevných látek (popílku, písku, odpadní horniny), kterou se vyplní (zasype) dutina vzniklá těžbou černého uhlí.

Důl Sobieski patří společnosti Tauron Wydobycie, která je třetí největší těžební společností v těžbě uhlí hned po společnostech Polska Grupa Górnicza a Jastrzębska Spółka Węglowa. Ve třech těžebních závodech -  Sobieski, Janina a Brzeszcze zaměstnává více než 6 300 lidí.

Svou soustrast s pozůstalými projevil mimo jiné i polský prezident Andrzej Duda. "S hlubokou lítostí jsem přijal zprávu o tragické nehodě, která se dnes stala v dole Sobieski v Jaworzně. V této těžké chvíli jsou mé myšlenky a modlitby s rodinami a blízkými obětí a s hornickou komunitou. Děkujeme za obětavost a odvahu všem, kteří se na záchranné akci podíleli," uvedl na svém účtu na sociální síti X.

Při důlních neštěstích v Polsku letos zemřelo už 11 lidí, uvedl polský báňský úřad. V loňském roce došlo v Polsku k 36 smrtelným důlním nehodám.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.