Putin mění strategii. S válkou na Ukrajině mu pomáhá nečekaný spojenec

Rusko se vlivem války na Ukrajině stále více sbližuje se Severní Koreou, a to nejen ve sféře pochval a slibů, ale i v rovině výrazného posílení vzájemného obchodu. Ukazuje to příklad dlouho opuštěného přístavu v Rasonu na severu KDLR, nedaleko od hranic s Čínou a Ruskem.

Tamní zvláštní ekonomická zóna, jež vznikla v 90. letech, se měla stát perlou severokorejské ekonomiky. Postupné zpřísňování sankcí vůči KLDR a následná protipandemická opatření ale způsobily její naprostý úpadek. Teď, po pěti letech bez provozu, se tento přístav však opět probouzí a podle agentury Reuters se stává novým centrem rusko-severokorejské spolupráce.

Ještě nedávno byl ruský vývoz do KLDR minimální. Například v loňském roce pocházelo 97 % zboží dovezeného do Severní Koreje z Číny. V prosinci se to ale začalo postupně měnit. Rusko nejdříve obnovilo na sever Korejského poloostrova vývoz ropy, následně začalo přivážet také další zboží.

[chooze:article;value:522444]

Co přesně do KLDR míří, nicméně Rusové tají. Ruská celní služba přestala statistiky zahraničního obchodu zveřejňovat. Kromě ropy a uhlí je to pravděpodobně hlavně jídlo, které bývá v zemi opakovaně nedostatkovým zbožím. Jeho množství má být dokonce takové, že Čína svůj vývoz rýže na sever Korejského poloostrova podle analytiků z organizace NK, která se zabývá zkoumáním severokorejského režimu, naopak snížila.

Stejně tak je otázkou, co přesně Severokorejci posílají za tyto dodávky do Ruska. Má jít hlavně o munici tolik potřebnou pro pokračování ruské agrese na Ukrajině. Podle odhadů jihokorejské rozvědky zamířilo od srpna do října do Ruska asi milion dělostřeleckých nábojů a další munice. V říjnu se pak podle japonské tiskové agentury Kyodo News vývoz ještě zintenzivnil.

[chooze:article;value:530772]

To potvrzuje i analýza NK vycházející ze satelitních snímků přístavu. Z nich vyplývá, že se do přesunu zboží, včetně zbraní, zapojila další velká nákladní loď, už čtvrtá. Ze všech plavidel, které do Rasonu od léta připlouvají, je navíc dosud největší.

Že toto ruské plavidlo nepřeváží jen rýži, naznačuje například to, že po celou cestu z Ruska mělo vypnutý satelitní systém, který sdílí polohu lodě se světem. Zbraně navíc měla převážet už dřív. Jmenovitě je totiž kvůli tomu uvedena v amerických sankčních dokumentech.

Ani u toho ale spolupráce diktátorských režimů skončit nemusí. "Nyní když se Severní Korea a Rusko na pozadí ukrajinské války tolik sbližují, může Rusko poslat do Severní Koreje také množství turistů, což by výrazně oživilo tamní cestovní ruch," odhaduje další vývoj jihokorejská odbornice na severokorejskou ekonomiku Li Čong-un.

 Kim Čong-un pozval na podzim Putina do Koreje. Je to logické, oba režimy moc přátel nemají, říká rusista (2023/09): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.