Omezení operací i uzavření oddělení. Nemocnice řekly, co všechno se utlumí

Ani napočtvrté se ministerstvo zdravotnictví nedokázalo dohodnout s lékaři a lékařskými odbory ohledně platů zdravotníků a jejich přesčasů. Ti proto vyhlásili stávku a odmítají sloužit hodiny navíc.

"Cílem této akce, kterou organizujeme, není omezovat dostupnou zdravotní péči, ale učinit medicínu a práci ve zdravotnictví více atraktivní, než je dnes. Abychom měli více lékařů a zdravotních sester. A aby byla péče zajištěna nejen v prosinci a lednu, ale i v následujících letech," má jasno šéf České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

[chooze:article;value:530886]

Lékaři se však stále snaží uzavřít dohodu s vládou. "Ale přiznám se, že jsem stále více skeptický vzhledem k zatvrzelosti ministra zdravotnictví Válka, který každý den prokazuje, že mu na pacientech opravdu vůbec nezáleží," doplnil Kubek.

Provoz nemocnic se ale v prosinci omezí. Do konce roku jsou totiž směny už naplánované. Pokud však lékaři nenaleznou s kabinetem shodu, situace se ani v dalším měsíci nezlepší. "Je falešným smýšlením, že silvestrem se situace vyřeší a od 1. 1. začne sytém fungovat tak, jako tomu bylo doposud. To ale není pravdou. Jednou z těch hlavních myšlenek té celé akce je to, že my potřebujeme, aby se změnil systém a začal efektivně nakládat s přesčasovou politikou," nastínil viceprezident ČLK Jan Přáda.

Omezení péče v nemocnicích

Některé nemocnice kvůli výpovědím lékařů z přesčasů čeká od prosince významné omezení provozu. Půjde hlavně o neakutní plánovou péči a operace. V řadě případů se navíc sníží počet lůžek pro hospitalizaci.

Například ve Fakultní nemocnici Hradec Králové se omezí plánovaná péče o 80 až 100 %, aby byla zachována péče akutní. "Na chirurgickém oddělení je to zrušení téměř většiny plánovaných operací," řekl lékař Tomáš Matějka. Zruší se navíc také odborné poradny.

Ortopedické operace pak hodlá odložit také Fakultní nemocnice v Motole. "Plánovaná ortopedie zúží provoz na dva sály ze čtyř. Budeme závislí na tom, jak bude vypadat účast lékařů na akci," vysvětlil za motolské lékařské odbory lékař Pavel Kubíček. Omezená bude také pediatrie nebo dětská chirurgie.

[chooze:article;value:530485]

Upravený provoz čeká také dětskou chirurgii v Thomayerově nemocnici v Praze. "Bude zrušeno 80 až 90 % všech operačních zákroků, které jsou plánované. Zůstanou zachované v podstatě jen ty, jejichž odklad by bezprostředně ohrozil zdraví dětského pacienta. A významně bude omezena také ambulantní péče," informoval lékař Lukáš Kramár.

Podobná situace je pak ve Fakultní nemocnici Bulovka. "Na dětské chirurgii tam byla zrušena drtivá většina plánovaných výkonů. Služby jsou naplánované jen do 12. prosince a pak se neví, co dál," sdělila za Sekci mladých lékařů ČLK lékařka Monika Hilšerová.

Výrazně omezí provoz také některá oddělení Oblastní nemocnice Příbram. "Plná podpora akce je na gynekologicko-porodnickém oddělení. Budeme rušit 50 % velké operativy. Malé výkony pojedou na 70 %. Omezíme hodně ambulantní provoz. Nepojede poradna pro endometriózu, urogynekologická ambulance, ambulance dětské gynekologie, omezíme těhotenské poradny a ultrazvuková vyšetření," nastínila lékařka Hana Donovalová.

Uherskohradišťská nemocnice hodlá omezit například plicní oddělení, tam se uzavře alergologická a spánková ambulance. Neurologické oddělení pak ruší veškeré plánované kontroly. Dojde navíc k redukci lůžek na infekčním oddělení.

K protestu se připojili také lékaři z několika oddělení Nemocnice Jihlava. "Co se týče ARO, tak bude místo průměrných devíti k dispozici ve všední dny pouze pět anesteziologických týmů," doplnila Hilšerová.

[chooze:article;value:530050]

S omezením musí lidé počítat i v Pardubickém kraji. "V pardubické nemocnici v následujícím měsíci dojde ke zhruba 50% omezení plánovaných operací, uzavíráním některých ambulancí a poraden. V Chrudimi hrozí, že dojde k omezení ARO nebo možná i uzavření oddělení. V Ústí nad Orlicí se jedná o zrušení většiny plánované operativy. Uzavření velké části ambulancí a poraden. Ve Svitavské nemocnici od 1. 12. dojde k uzavření tří oddělení, a to chirurgie, urologie a ORL," popsal lékař Jaroslav Krsička.

[chooze:document;value:1952e0fd-50a5-4e26-874b-409184e70b86]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.